MÁRKAFÜGGETLEN  TULAJDONSÁGOK

Profil

Szerkezet

Kötés

Méretek

Video

 

 

Camber – 100% camber profilja a gyors íven maradást szolgálja.

SL (Slalom) – Kis rádiuszú szlalom léc a könnyebb, kisebb ívű kanyarodásért. Játékosak, kedveltek az átlagvásárlók között. Ezen lécek vékonyak és leginkább kezelt pályára valók.

Slalom Carver – Kisebb rádiuszú szlalom jellegű léc a könnyebb, rövidebb íven kanyarodásért. Játékosak, kedveltek az átlagvásárlók között. A profi SL lécekkel szemben ezen lécek megbocsájtóbbak, nem annyira agresszíven futnak.

GS (Grand Slalom) – Nagy rádiusz jellemzi a hosszú ívű nagy sebességű csúszás szerelmeseinek (kb. 17-20m), az élük rendkívül jól kidolgozott, így nagyon jól „húzzák az ívet”. Ezen léceket igen meg kell taposnunk, hogy uraljuk a pályát ezért jó fizikumra és megfelelő tapasztalatra van szükségünk.

Nagy Rádiusz – Nagy fordulóív jellemzi a hosszabb ívű, nagy sebességű csúszás szerelmeseinek,  az élük rendkívül jól kidolgozott, így nagyon jól „húzzák az ívet”.  Azért ez már nem rendelkezik akkora ívvel mint a régi GS lesiklók, annál visszafogottabb, carving lécek.

Nagyobb Rádiusz (Freeride) – Nagyobb természetes fordulóív jellemzi élre-rakáskor a hosszabb ívű, tempós sikláshoz, de a GS jellegű lécekkel szemben a rocker hajlítása miatt faroltatható nagyon könnyedén.

Cross (Kombi) – Közepes rádiuszú léc, az SL és a GS között van, átmenetet képezve e két FIS szabályok által szétválasztott kategória között.

Közepes Rádiusz – Közepes fordulóívvel rendelkező léc, az SL és a GS között van, átmenetet képezve e két FIS szabályok által szétválasztott kategória között.

Közepes Rádiusz – Cross geometriával rendelkezik, az óriás-szlalom és a szlalom között félúton, ami jó mind a rövid, mind a hosszú kanyarodáshoz. Ezt a formát úgy választották, hogy a sí nagyon mozgékony legyen, megkapj mindent, amire szükséged van a pálya meghódításához, egész szezonban!

Közép / Keskeny geometria  – A léc dereka 70mm környékén már inkább keskenyebbnek számít. Ez a fajta kialakítás a haladó lécekre jellemző, kisebb súrlódás, gyorsabb élváltások, összességében nagyobb sebesség jellemzi. Ebből következően inkább kezelt pályán érzi jól magát, de boldogul a délutáni hóban is.

Keskeny geometria  – A léc dereka 70mm alatt keskenynek számít. Ez a fajta kialakítás a haladó-profi lécekre jellemző, kisebb súrlódás, gyorsabb élváltások, összességében nagyobb sebesség jellemzi. Ebből következően leginkább kezelt pályán érzi jól magát.

Széles kialakítás  – Ha a derékszélesség meghaladja a 80mm-t általában már “Freeride” lécről beszélünk. Ezen léceket már úgy alakították ki, hogy a mélyebb havas részeken, pályán kívül is használhatóak legyenek. Nagyobb rocker felhajlítás, kikönnyített és néha szélesebb orr jellemzi. Ezek a lécek is még jól használhatók kezelt pályán is, a 95+ szélesek esetében a mérleg már átbillen a szűzhó felé.

Extra Széles kialakítás – 100 mm szélesség felett már egyértelműen szűzhavas / mélyhó lécről beszélünk. Ezen lécek szélességük mellett nagy felhajlítással és könnyített végekkel rendelkeznek. Kiválóan manőverezhető a porhóban, viszont pályán való használtra már nem igazán alkalmas.

All Mountain kialakítás – Ha a léc derék szélessége 70-80mm között van az ebbe a kategóriába tartozik. Se nem túl keskeny se nem túl széles, közepes. A legtágabb felhasználásra alkalmas, kezelt pályától a buckás részekig kiválóan kezelhető marad minden körülmények között.

Twin Tip – Mindkét oldalon felhajtott, úgynevezett freestyle lécek. Ezzel a kialakítással lehetőség nyílik a léceket hátrafelé és használni, alkalmas ugratásokra, parkban való használatra. 

Szerkezet

Sidewall – Közvetlen és erős erőátvitel teljes hosszúságú oldalfalakkal.

Woodcore – Fa magja alulról indul, és kiterjed a síléc teljes szélességére. Kombinálja a kivételesen sima hajlékonyságot a megbocsátó teljesítménnyel.

Titanal – Könnyű titán ötvözet réteg a lécben ami főleg a torziós (csavarodási) ellenállásban segít, de összességében is merevebbé teszi a lécet.

Carbon – Szénszálakból szőtt réteg, könnyű, merev kiegészítő a sí felépítéséhez, amely tompítja a rezgéseket és sima csúszást biztosít.

Kötés

Lithium 10 GW – Gyorskötés, DIN10, 257-380 külső mm-es cipőt fogad, GripWalk kompatibilis

Méretek

Video

FISCHER

Profil

Fischer Rocker Tehcnology – A legjobb teljesítmény elérése érdekében a különféle pálya típusok szerint 4 féle rocker felhajlítást alkalmaznak a fischer léceknél. All Mountain ROCKER, Freeski ROCKER, Tour ROCKER and On-Piste ROCKER. A felhajlítás mértéke, illetve hogy hátul is fel van e hajlítva a léc különböző.

Camber – 100% camber profilja a gyors íven maradást szolgálja.

On-Piste Rocker – Kezelt pályára való rocker, a legenyhébb felhajlítás, csak a léc csőrénél. Finoman segíti a kanyarkezdést de nem veszti el az éltartását.

All Mountain Rocker – Vegyes terepviszonyokhoz való, közepes mértékű rocker, csak a léc elején. A rövidebb kontaktpont könnyebbé teszi a fordulást, enyhén játékosabbá teszi a lécet.

Dual Radius System – Különböző rádiuszt kapott a léc eleje és vége, így gyorsabb kanyar kezdést és kiemelkedő teljesítményt nyújt mind a hosszú, mind a rövid fordulatokban. Síelés közben könnyen érzékelhető az eleje és vége közti rádiusz különbözősége, lehet vele játszani hogy éppen hova terhelünk.

Triple Radius – A tripla rádiusszal korábban nem tapasztalt dinamikus fordulókat érhetünk el. Lehetővé teszi a jobb irányítást és az erőátvitelt az egész fordulóban – kezdve a pontos fordulás indítással és a pontos csúszási fázissal a forduló végén a végső gyorsulásig.

Holeski – „Lyuk sí” kialakításának köszönhetően, könnyű kanyarkezdést és kiváló felfekvést biztosít, a göröngyösebb pálya szakaszokon is. Lényege hogy a sí csőréből és farkából elveszik a felesleges súlyt, ami csak rontaná a futási teljesítményt.

World Cup Tuning – A minőségi címke garantálja a profik és az ambiciózus síelők számára, közvetlenül a Fischer versenyosztályától: A Fischer fejlesztőcsapatának szoros kapcsolata a sportolókkal és az edzőkkel biztosítja, hogy a pályán szerzett értékes információk közvetlenül a technológiai újításokba kerüljenek. Mert a győzelem a tökéletes részletek kérdése.

Szerkezet

BAFATEX® Turn Zones – A szabadidős sportolók számára rendkívül fontos tényező a fordulási képesség, amelynek jellemzői szempontjából 3 dolog kiemelkedő fontosságú: Az alsó külső élek carving formája, a léc csúcsának és farkának alakja és jellemzői. Ezeken a helyeken alkalmazott BAFATEX® anyag csökkenti a súlyt. Az újonnan bevezetett, könnyű, nem szőtt szövet, elképesztő szilárdság / tömeg aránnyal és kiváló tartóssággal, erőt és simaságot ad a síépítésben. Így a sílécek jól kiegyensúlyozottak a dinamikus kanyarodáshoz, amely szabadságot nyújt, bármilyen stílusban is síelj. A „BAFATEX Turn Zones” egyszerre könnyen forgatható, stabil, alacsony rezgésű és torziósan merev. More info  

 

Free Milled Titanium – A felső titánréteg teljes szélességében ki van vezetve a léc széleire, így szabad szemmel is láthatók. Ez extra védelmet és tartósságot is jelent a sínek, védi a sérüléstől de persze a stabilitását is növeli.

Anti Chipping – A külső borítás és a legfelső laminátum között egy vékony gumiréteg van, ez csillapítja a kívülről érkező erőhatásokat, ezáltal a léc borítása kevésbé sérül, törik.

Air Power – Kompozit műanyag magszerkezet, ami konstrukciójának köszönhetően könnyű és könnyen kezelhető. Kevesebb energiával síelhető, erőlködés nélkül manőverezhető, így csak az élvezetre koncentrálhat a síelő.

Fiber Tech – A mag körüli borítás speciális üvegszál hálóval készül, amely torziósan merevíti és lehetővé teszi hogy stabil maradjon gyorsabb sebesség mellett, miközben fenntartja az optimális rugalmasságot, könnyű kezelhetőséget. 

Aircarbon –  Egy speciális karbonréteg a magszerkezet kiegészítésére. Ez a repülőgépgyártásban használatos szénszálas anyag szuperkönnyű, azonban mégis extrém kemény. Könnyebb kezelhetőséget és jobb performance-tulajdonságokat biztosít.

Ceradur – Önhordó héjszerkezet, ami mindkét élre erőt továbbít. A sí minden helyzetben optimális vezetési tulajdonságokat mutat. Strapabíró, véd a külső behatásoktól, megnöveli a léc élettartamát.

Air tec Ti – Speciális eljárással megmunkált famag 2  szintén megmunkált titánium réteg között. Az átlag famagos titániumos szerkezethez képest 25%-al könnyebb, ugyan olyan torziós szilárdság, stabilitás mellett. Így könnyen irányítható, de stabilan futó lesz a síléc. 

Air Tec – Speciális marási folyamattal megmunkált, légcsatornákkal ellátott famag. Az átlag famagos szerkezethez képest 25%-al könnyebb, ugyan olyan torziós szilárdság, stabilitás mellett. Így könnyen irányítható és stabilan futó lesz a síléc a súlycsökkenés miatt. 

Woodcore – Bükk és nyár famag szerkezete könnyű de erős, stabilitás kombinálva könnyedséggel a kiegyensúlyozott rugalmasság érdekében.

Poplar Woodcore – Könnyű nyárfa magszerkezete hajlékony de erős, stabilitás kombinálva könnyedséggel a kiegyensúlyozott rugalmasság érdekében.

 

Double Ti 0.5 – A magszerkezetet erősített Dupla Titánium lapjai fogják közre. Ennek eredménye a tökéletes élfogás és rendkívül egyenletes futás.

Double Ti 0.8 – A magszerkezetet erősített Dupla Titánium lapjai fogják közre. Ennek eredménye a tökéletes élfogás és rendkívül egyenletes futás. Extra vastag, 0.8 mm titánlapok!

Sandwich Sidewall Construction – Közvetlen és erős erőátvitel a szendvics szerkezetben teljes hosszúságú oldalfalakkal.

Sidewall Cap Construction – Végig oldalfalas konstrukció, de nem teljes magasságú, a tetején lehajlított fedőréteg van. Kiegyensúlyozott kombináció, remek tartást ad de mégsem túl agresszív.

 Cap Construction – Oldalfal nélküli szendvics szerkezet, oldalfal nélküli lekerekített kialakítás ami kisebb súllyal, könnyebb kezelhetőséggel jár.

Razorshape – A szintezett oldalfalak különleges, borotvaéles formát adnak a sínek. Először is, természetesen ez csökkenti a súlyt. Másrészt ez az új, különleges síléc forma további sebességet és gyorsulást kínál, mivel kisebb a hóval érintkező felület.

Shaped Ti 0.5 (2022+)  – Formázott, nagy szilárdságú 0.5 mm vastag titán ötvözet vastagságának és alakjának a teljesítményhez való igazítása. A formázott lemez geometriája lehetővé teszi az optimális tapadást és stabilitást, simább irányítással. A kötések alatt teljes szélességű, a lécek elején és végeinél szintén, viszont az ezeket összekötő részeken keskenyebb a fémlemez.

Shaped Ti 0.5 (2022 előtti)  – Formázott, nagy szilárdságú 0.5 mm vastag titán ötvözet vastagságának és alakjának a teljesítményhez való igazítása. A formázott lemez geometriája lehetővé teszi az optimális tapadást és stabilitást, simább irányítással. A sílécek csúcsánál és a végeinél van lekeskenyítve a titánlemez.

Concave Sidewall – Közvetlen és erős erőátvitel a szendvics szerkezetben teljes hosszúságú oldalfalakkal. A konkáv oldalfal felépítése gyári szabvány pl. a versenyléceknél a könnyebb él váltások eléréséhez. Valamint megkönnyíti a precíz élezés folyamatát is.

Diagofiber – Innovatív, átlós elhelyezésű üvegszálas rács a kiváló torziós stabilitás érdekében, maximális teljesítmény és stabilitás a kanyarokban.

Shaped Ti – E nagy szilárdságú titán ötvözet vastagságának és alakjának a teljesítményhez való igazítása. A formázott lemez geometriája lehetővé teszi az optimális tapadást és stabilitást, simább irányítással. Magyarán a sí csúcsán és a farok részen keskenyebb a fém laminátum.

 

Curv Booster – 

Carbon (Szén) – Könnyű, merev kiegészítő a sí felépítéséhez, amely tompítja a rezgéseket és sima csúszást biztosít.

Sintered Base – A sí alján nagy sűrűségű szinterelt alapot talál, amely bármely hóviszonyban gyorsan csúszik, valamint strapabíró és könnyű javítani. Remek a wax felvevő képessége is.

Extruded Base – Az extrudált talpanyag nagyon strapabíró és ellenálló. A wax felvevő képessége nem annyira jó, mint a szinterelt talpaknak.

Kötés

Women’s BMP – A női léceken kicsit előrébb kerülnek a kötések a könnyebb, erőfeszítésmentes síelés érdekében.

Slr Pro – A lehető legkisebb súlyú kötéssín, két részból álló, sok ponton kimart üreges kialakítás.

Multiflex – Az alap alá rögzített ABS alátét egy további rugalmas réteget ad hozzá mely összeköti az első és hátsó kötéssínt. Ez fokozza a síléc dinamikus teljesítményét a kitérés és a kanyarodás során.

Allride – Legújabb Powerrail kötéssín variáció a jobb energiaátvitel érdekében. Különleges jellemzők: szerszám nélküli beállítás, bérbeadásra alkalmas.

Rentaltrack kötéssín – Egy darabból álló összekötött sín, könnyű színkódos állíthatóság, stabil tartás jellemzi.

Twin Powerrail – Legújabb Powerrail kötéssín variáció a jobb energiaátvitel érdekében. Különleges jellemzők: Könnyített kimart részek, Két különálló rész az első és hátsó kötés kocsinak, szerszám nélküli beállítás.

My Style Rail – Vékonyított, könnyített kötéssín integrációval, hogy a léc tökéletesen kiegyensúlyozott legyen a női síelők számára.

Racetrack – Jellemzői: Optimális rugalmasság, szabad hajlítással, a lehető legjobb pálya érintkezéssel, közvetlen erőátvitel és egyenes síbakancs helyzet. Mindez a léc irányítását növeli tovább. Video

SALOMON 

Profil

Full Camber – 100% camber profilja a gyors szlalom íven maradást szolgálja.

Carve rocker (10%) – Enyhe és rövid felhajlítása a kemény havas, gyors sízést segíti. Megkönnyíti a carvingolást, él váltásokat, úgy hogy közben a hosszú camber zóna stabilan áll bele a pályába, biztos él tartást, gyors reagálást eredményezve.

All-Terrain 2.0 Rocker Profil – Segít gyorsan be és kilépni a kanyarba, miközben a visszafele hajló középső camber rész a lábunknál belerepít a következő kanyarba, biztosítja a megfelelő él tartást. Enyhe első és hátsó felhajlítása irányíthatóságát növeli. Ezzel a profillal remekül szuperál nagyobb havazások esetén, kásás hóban, vagy a pályán kívül is, megbízhatóan csökkenti a domborzat által keltett rázkódást.

Hook Free Taper – Speciális  5 pontos oldalsó geometria, ahol a léc eleje és a farok kúpos, közötte keskeny, hogy megkönnyítsék a fordulást és a kormányzást lágy és változó hóviszonyok esetén.

Semi-Twin Tail – Enyhén megemelik a farok részt a fokozottabb fordulékonyság érdekében, miközben megőrzi a megfelelő kezelhetőséget.

V-Shape – A V-Shape egy következő generációs sidecut design, egy nagyon széles, rocker surfboard stílusú csúccsal a kiváló lebegésért és a terephez való alkalmazkodásért, rövid sugárral és keskeny farokkal kombinálva, hogy lehetővé tegye a gyors, élről élre haladás és a precíz carvingot.

Spaceframe 3.0 AMB – Irányított tervezési filozófia, amely minden körülmények között való használatra készült, az all-mountain rockernek és a teljes léchosszon végigfutó famag+flax+karbon+koroyd magnak köszönhetően.

Control Frame – egy 3D-s felépítés, amely fokozza az energiaátadást és az éltartást gyors és lassú sebesség mellett.

All-Mtn C/FX Shape – A  C/FX megerősítés csökkentett szélességgel van jelen a csúcsban és a faroknál a jobb manőverezhetőség érdekében. 

3 Point Tip – BC által inspirált alakú csúcs, homogén 3 pontos emelkedéssel a fokozott felúszás és csillapítás érdekében. 

Power Zone – A léc keményebb szerkezeti zónájának megnövelt a szélessége a léc közepén a merevség érdekében, csökkentett szélesség a csúcson és a faroknál a jobb irányíthatóság érdekében.

Szerkezet

Cork Tip Inlay – A parafa fantasztikus rezgéselnyelő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a kis betét a léc csőrében növeli a sima síelést és a kényelmet.

XX-Chassis – Carbon/Polymide erősítést kap a léc közepe, ami megakadályozza a léc csavarodását tempós kanyar közben. Valamint drámaian megnöveli az él tartást gyors sízés mellett.

Koroyd Honeycomb Tip – Könnyített méhsejtes kialakítás a síléc elején, kevesebb tehetetlenség, könnyebb felúszás és több irányítás, megnövekedett rezgés csillapítás és ellenállóság jellemzi.

RKS Rocker Stabilizer System – 3D kompozit szálerősítés a rocker érintkezési zónákban a nagyobb pontosság és kontroll érdekében a pályán.

Composite – Szintetikus műanyag szálak kombinációja, amely csökkenti a súlyt, és növeli a manőverezőképességet és a megbocsátást.

Woodcore – Kompozit szerkezet ami kiegészült belső fa magggal. Ez  keményebbé és dinamikusabban visszarúgóvá teszi a lécet ezzel lehetővé téve a nagyobb tempójú, sportosabb síelést.

Full Dual Core – Kompozit szerkezet ami kiegészült belső fa magggal. Ez  keményebbé és dinamikusabban visszarúgóvá teszi a lécet ezzel lehetővé téve a nagyobb tempójú, sportosabb síelést.

Full Woodcore – Végig laminált famagszerkezet ami biztos tartást és remek rugalmassági tulajdonságokat biztosít.

Poplar Woodcore – Végig laminált famagszerkezet ami biztos tartást és remek rugalmassági tulajdonságokat biztosít. Könnyű nyárfa ami viszonylag hajlékony, nem túl kemény és 15%-kal könnyebb.

Beech and Poplar Full Woodcore – Végig laminált famagszerkezet ami biztos tartást és remek rugalmassági tulajdonságokat biztosít. Bükk és nyárfa keveréke.

Light Density Full Woodcore – Végig laminált famagszerkezet ami biztos tartást és remek rugalmassági tulajdonságokat biztosít. Könnyű,  kis sűrűségű faanyag, ami viszonylag hajlékony, nem túl kemény és 15%-kal könnyebb.

Inverted 3D Woodcore – Belsőleg őrölt famag az optimális stabilitás és visszarúgás érdekében, maximalizálva a sí / hó érintkezést és szűrve a rezgéseket.

Ti Laminate – Egy lap titánium rétegett kapott a magszerkezet, mely további tartást és torziós ellenállást biztosít a sok irányból jövő erőhatásokkal szemben.

Powerframe Ti – A léc felső rétegében a léc középső kétharmadát lefedő Titánium lemez, további tartást és torziós ellenállást biztosít a sok irányból jövő erőhatásokkal szemben. Mivel nem ér el a léc végekig, ezen részek megmaradtak hajlékonyabbnak a jobb felúszás és könnyebb irányíthatóság érdekében.

Double Ti Laminate – 2 titán réteggel erősített kialakítás, egy a famag alatt, egy fölötte. Nagy tempó mellett is megfelelő stabilitást biztosít, akár a jeges, kifagyott kemény havas szakaszokon is.

Double Rc Ti2 Laminate – 2 titán réteggel erősített kialakítás, egy a famag alatt, egy fölötte. Nagy tempó mellett is megfelelő stabilitást biztosít, akár a jeges, kifagyott kemény havas szakaszokon is. A sima dupla titán szerkezethet képest az Rc Ti esetében a titánlapok teljes szélességében ki vannak vezetve a léc széléig. Ez plusz védelem és még precízebb erőátvitel egyben.

Ti Power Platform – A kötés alatt van egy titániumos megerősítés, ami extra erőt biztosít a talp alatt és fokozott élkontrollt a kemény havon.

Ti Binding Reinforcement – Titánbetét a lábfej alatt, az egész szélességen végigfutva, a maximális erő és a fokozott kemény hószegélyezés érdekében.

Powerframe Fiber – A léc felső rétegében a léc középső kétharmadát lefedő Kompozit szálakból álló lemez, amely a léc visszarugózásáért felelős, akár egy laprugó. Ezzel a megoldással jobban irányítható a léc és közvetlenebb kapcsolatban marad a pályával. Kompozit szálakból álló

Powerframe Basalt – A léc felső rétegében a léc középső kétharmadát lefedő Bazalt lemez, amely a léc visszarugózásáért felelős, akár egy laprugó. Ezzel a megoldással jobban irányítható a léc és közvetlenebb kapcsolatban marad a pályával. 

Basalt Layer – A léc felső rétegében található egy Bazalt lemez, amely a léc visszarugózásáért felelős, akár egy laprugó. Ezzel a megoldással jobban irányítható a léc és közvetlenebb kapcsolatban marad a pályával. 

CFX Superfiber – Ultra könnyű és merev karbon-len réteg, amely fokozott rezgéscsillapítást eredményez.

Monocoque – A léc oldalán nincs épített oldalfal, a felső borítást kanyarították le az üvegsszálas réteggel együtt és ez fogja be a magszerkezetet. Ez könnyebb súlyt és hajlékonyabb, megengedőbb tulajdonságokkal látja el.

Semi-Sandwich oldalfal szerkezet –  ABS oldalfalt használ a síléc közepén, monoque szerkezetet  a két végén. Ez biztos él tartást eredményez a lábunk alatt, úgy hogy nem romlik a léc manőverezhetősége.

Full Sandwich Sidewall – Közvetlen és erős erőátvitel a szendvics szerkezetben teljes hosszúságú oldalfalakkal.

Oversize Active Contact Sidewalls – Megnövelt oldalfala a stabilitását és él tartását javítja. 
 

Edge Amplifier – Az élek erősítését megcélzó technológia, a kötést tartó sín egy mélyedésben ül ami 45 fokos oldalakkal rendelkezik, így a felülről érkező erőhatásokat teljes mértékben közvetlenül az élekre irányítja. Ennek köszönhetően a síléc még megbízhatóbb él tartást nyújt.

Edge Amplifier SL – Az élek erősítését megcélzó technológia, a kötést tartó sín egy mélyedésben ül ami 45 fokos oldalakkal rendelkezik, így a felülről érkező erőhatásokat teljes mértékben közvetlenül az élekre irányítja. Az újratervezett, SL-specifikus, kétrészes Edge Amplifier 30%-kal nagyobb éltapadást biztosít, miközben a lábfej alatt megmarad a megfelelő mértékű flex a fokozott reakcióképesség, agilitás és tapadás érdekében.

Powerline All-Mountain – Aktív csillapító rendszer, szélesebb lécek számára. 2 kar fut végig a síléc két oldalán, és elnyelik a terep változásaiból adódó rázkódást, növelik a stabilitást

Powerline Carbon – Aktív rezgés csillapító rendszer, egy hosszanti irányban elhelyezett carbon rúdból áll, körül ölelve gumi köpenyekkel. Kiegészítve a pulse pad illesztésekkel hatékonyan nyeli el a rezgéseket, és növeli a hó síléc kapcsolatot. Segítségével a léc keménysége is tud változni, ahogy gyorsulunk élre rakva a lécet, úgy egyre nagyobb az ellenállása ennek a belső rúdnak, ami stabilabban tart minket az íven. 

Powerline Mg – Aktív rezgés csillapító rendszer, egy hosszanti irányban elhelyezett magnézium rúdból áll, körül ölelve gumi köpenyekkel. Kiegészítve a pulse pad illesztésekkel hatékonyan nyeli el a rezgéseket, és növeli a hó síléc kapcsolatot. Segítségével a léc keménysége is tud változni, ahogy gyorsulunk élre rakva a lécet, úgy egyre nagyobb az ellenállása ennek a belső rúdnak, ami stabilabban tart minket az íven. 

Textured Surface: texturált vagy régebbi kifejezéssel kígyóbőrös léc felszín, ami ellenállóvá teszi és megóvja a karcolódástól sílécünket, évek múlva is új szerűnek néz ki. A kölcsönzésre szánt modelleknél gyakran használják hogy strapabíróbb legyen.

 

EasyFlex Technology – Szerkezeti könnyítés a kötések alatt ami a léc hajlékonyságát megnöveli ezen területeken.

Easyflex – A léc közepe a kötések között el van vékonyítva, ezért erősebb kanyarváltásoknál is puhán viselkedik a léc, nem vezeti félre a kanyarokat.

Pulse Pad – Két réteg gumi elasztomer a csúcson, a faroknál és a láb alatti részen. Elnyeli a rezgéseket, javítja a síléc / hó kapcsolatát egy simább siklás érdekében. Valamint kimagasló lengéscsillapítást biztosít a kemény landolásoknál, és drámaian megnöveli a síléc tartósságát.

Tpu Glossy Structured – Strukturált fényes felületű felszíni borítás, tartós, sokáig szép marad.

Tip / Tail Protector – csúcs és farok védő, megnövelt síélettartam: a sílécek vizuális vonzereje intenzív használat után is megmarad.

Kötés

ATOMIC

Profil

All Mountain Rocker (15/85/0) – A léc eleje, 15%-ban vissza van hajlítva, rocker geometriájú, mely könnyíti a kanyarkezdést. A 85%-a pedig hagyományos úgynevezett camber profilú, ami stabillá teszi a csúszást.
atomic all-mountain rocker 15_85

All Mountain Rocker (15/75/10) – A léc eleje, 15%-ban vissza van hajlítva, rocker geometriájú, mely könnyíti a kanyarkezdést. A 85%-a pedig hagyományos úgynevezett camber profilú, ami stabillá teszi a csúszást. Még a léc hátulja is felfelé hajlik. Mély havas vagy all mountain léceknél alkalmazzák, ahol az extra könnyű kanyarkezdés és buckára, szűz hóra való könnyű felúszás a cél.

All Mountain Rocker (10/90) – Kialakításának lényege hogy a léc eleje enyhén 10%-ban van felhajlítva, a többi része 90%-ban camber. Ez az AMR rocker geometria szuper könnyű kanyarodást tesz lehetővé, nem engedi hogy leakadjon a léc éle buckásabb, túrt havas környezetben sem, viszont a camber zónának köszönhetően a kemény pályás stabilitásból sem áldoz fel.

Race Rocker (5/95) – A léc elejét enyhe 5%-ban a hajlítják fel, ami épp elegendő segítséget nyújt a kanyar kezdéshez. A maradék 95% camber zóna miatt elég sok élfelület jut a hóra a stabilabb csúszás érdekében.

Piste Rocker (10/90/0) – A léc eleje, 10%-ban vissza van hajlítva, rocker geometriájú. A 90%-a pedig hagyományos úgynevezett camber profilú. Ez a legenyhébb rocker felhajlítás, főként kezelt pályára való léceknél szokták alkalmazni. A felhajlítás miatt olyan mintha rövidebb lécünk lenne, viszont amikor a lécet megdöntve az élén sízünk, akkor az egész hossza érintkezik a felszínnel.

atomic piste rocker 10_90

?? Rocker (20/70/10) – 

Powder Rocker (30-55-15) – Mély havas rocker. A léc eleje, 30%-ban, a vége 15%-ban van vissza hajlítva, rocker geometriájú. 55%-a pedig hagyományos úgynevezett camber profilú. Ez a legjobban visszahajlított rocker típus, ahol még a léc hátulja is felfelé hajlik. Mély havas vagy all mountan léceknél alkalmazzák, ahol az extra könnyű kanyarkezdés és buckára, szűz hóra való könnyű felúszás a cél.

Park Rocker (15%/70%/15%) Egyenletes felhajlítás tökéletes a parkozáshoz és a trükközésekhez.

Active Camber – 100% camber profilja a gyors szlalom íven maradást szolgálja.

LT (Long Turn) – Cross geometriával rendelkezik, az óriás-szlalom és a szlalom között van, de inkább utóbbihoz közelít, relatíve nagy fordulóívvel (rádiusz). Jó mind a közepes, mind a hosszú kanyarodáshoz. Ezt a formát úgy választották, hogy a sí mozgékonyabb legyen, megkapj mindent, amire szükséged van a pálya meghódításához, egész szezonban!

HRZN Tech Tip and Tail –  Az ABS oldalfal-konstrukciót egy forradalmian új horizontális rockerrel köti össze, elől és hátul is. A léc végei kanál formájúak, az oldal irányban is fel vannak hajtva. Így 10% -kal több felületet kapunk elől és hátul is. Nagy hóban játszi könnyedséggel úszik fel, plusz kevesebb csúcs-elhajlást és jobb nyomkövetést biztosít. Jég rögös, rossz minőségű pályán csökkenti a leélezés esélyét. Rendkívüli játékosságot kölcsönöz a lécnek.

V-shape geometria: A síléc vége vékonyabb mint az eleje, ami elő segíti a könnyű kanyar kezdést és zökkenő mentes befejezését. Tehát kevesebb energiát igényel a kanyarodás.

Women Specific V-shape – A síléc vége vékonyabb mint az eleje, ami elő segíti a könnyű kanyar kezdést és zökkenő mentes befejezését. Tehát kevesebb energiát igényel a kanyarodás.

Women Flex Zones: Hölgyek számra fejlesztett technológia, tökéletes irányíthatóságot tesz lehetővé könnyed siklás mellett. Úgy vannak kialakítva a zónák, hogy a léc keménysége folyamatosan csökken a közepétől a 2 vége felé haladva. A kötés alatt tökéletes tapadás biztosít kimagasló fordulási potenciál mellett, élről élre haladva. Ez stílusos sízést tesz lehetővé tudásszinttől függetlenül.
atomic women flex zone

Exo Profile – Egy speciális ferde oldalú, erősített gerincrésszel ellátott profil, ami egy olyan radikális 3D forma, ami csökkenti a felesleges lengősúlyt a lécben, megkönnyítve az irányítását. Könnyedén kanyarodhatsz az elképzelt íven, oldal csúszás és beremegés nélkül. Valamint megóvja felszínét a sérülésektől, karcolódástól, növelve az élettartamát.

Wide Body Concept: szélesebb léctest a stabilitás és extravagáns dizájn érdekében.

Twin Progressive Sidecut: A léc elején nagyobb még a végén kisebb a rádiusz. Ez a kialakítás könnyíti a kanyar kezdést és megfelelő tapadást biztosít amikor kifelé jövünk a fordulóból. Jobb irányítás mellett segíti a dinamikus élről élre váltást.

Multi Radius Sidecut – Cross geometriával rendelkezik, az óriás-szlalom és a szlalom között félúton, ami jó mind a rövid, mind a hosszú kanyarodáshoz. Ezt a formát úgy választották, hogy a sí nagyon mozgékony legyen, megkapj mindent, amire szükséged van a pálya meghódításához, egész szezonban!

High Speed Sidecut – A léc oldalának kivágásánál a lehető legnagyobb sebesség elérésére volt a cél. 

Adaptive Dimensions – Adaptív méretek – A síléc hosszának növekedésével a sí méretei és V formája is megváltozik – nemcsak arányban, hanem kifejezetten az egyes korcsoportok síelési igényeihez igazodva.

Bend-X – A kötés alatti területen lévő speciális hajlékony zóna lehetővé teszi a könnyebb síelők számára is, hogy kevesebb energiával és sebességgel hajlítsák meg a sílécet, könnyebbé és megbízhatóbbá téve a kanyarodást.

Prolite konstrukció – Ahelyett, hogy a szokásos konstrukcióval kezdenék a léc építését, majd kivágnák a felesleges részeken az anyagot a súly megtakarítása érdekében, a Prolite ellenkezőleg jár. A lehető legvékonyabb profillal kezdenek, majd megerősítéseket építenek azokon a kulcsfontosságú területeken, ahol a leginkább van szükség az erőre – például a kötés alatt és az élek mentén.

Szerkezet

D2 Double Deck technológia – Két önálló sílécet egyesül egymás alatt. A felső szabadon mozgó Control Deck közvetíti a síző által közölt erőket az alul található, lágyabb Adapter Deck felé. Tökéletes flexibilitás jellemzi minden helyzetben: alacsony sebességnél fordulékony és rugalmas, ahogy a sebesség és terhelés növekszik, úgy válik egyre keményebbé, és egyre dinamikusabban reagál mozgásunkra. Más szóval, tempótól függően változik a síléc keménysége, így laza csúszkálásnál nem túl merev, viszont fokozatos keményedésének köszönhetően biztonságos –stabil él tartás- mellett gyorsulhatunk a maximumra.
atomic d2 double deck technology

Vario Cut – A síléc talpának elején és hátulján is egy speciális, elnyűhetetlen gumihoz hasonló anyag fut végig, ami engedi nyúlni a 2 oldali kantnit.  Döntési szög és terhelés függvényében változik a léc rádiusza. Megkönnyíti a síelésünket, hosszú lendületből hirtelen válthatunk kedvünk szerint rövid lendületre és fordítva. Gyors, dinamikus kedvünk szerinti élvezetes csúszást tesz lehetővé.
atomic d2 vario cut

Servotec – Az Atomic radikális újítása, és felváltja a korábbi D2 technológiát. A név a német „Servolenkung” szóból származik, mert éppen ez az – az első szervokormány rendszer a síléchez! A titok nyitja a sí tetején található kemény titánium rúd és az elasztomer közvetlenül a kötés alatt. Gyors egyeneseknél ez a két elem tompítja a buckákat és a lejtő egyenetlenségeit, és elnyeli a negatív rezgéseket. Ezenkívül erősebb és stabilabb irányítást biztosít nagy sebességű síeléskor. Előfeszíti a sílécet, és hagyja hogy az készségesen reagáljon a kanyarodásra, finoman forduljon be. Amint a sí befordul, az elasztomer összenyomódása meglazul, majd visszapattan, amikor kilép a kanyarból, így a kormányzás könnyebbé és gyorsabbá válik.

Servotec Light – Az Atomic radikális újítása, ami felváltja a korábbi D2 technológiát. A név a német „Servolenkung” szóból származik, mert éppen ez az – az első szervokormány rendszer a síléchez! A titok nyitja a sí elejébe épített rúd és az elasztomer közvetlenül a kötés alatt. Gyors egyeneseknél ez a két elem tompítja a buckákat és a lejtő egyenetlenségeit, és elnyeli a negatív rezgéseket.

Full Sidewall – Teljes oldalfal – A sí teljes hosszában végigfut a pontos irányíthatóság és stabilitás érdekében.

 

MX Sidewall – Majdnem teljes oldalfal – A sí 70%-án végigfut a pontos irányíthatóság és stabilitás érdekében, a végeknél (elöl 20% hátul 10%)  marad a cap szerkezet így ez a rész könnyebbre van hagyva.

Step Down Sidewall 2.0 – Függőleges oldalfal felépítés a síléc közepe alatt, mely biztos él tartás eredményez a havon, az eleje és vége pedig puhább cap szerkezet, ami a léc manőverezhetőségét segíti elő, valamint növeli a tartósságát a kritikus pontokon. Lényegében ahol erősnek kell lennie ott erős, ahol puhábbnak ott puhább és strapabíróbb.
atomic step down sidewall 2_0

Cap sidewall – Teljes oldalfal a kötés alatt, cap borítás a két végén, az ellenőrzött energiaátvitelhez és masszív élfogáshoz.
atomic step down sidewall 2_0

Full Sidewall – Teljes oldalfal – A sí teljes hosszában végigfut a pontos irányíthatóság és stabilitás érdekében.

Full Cap – A léc oldalán nincs épített oldalfal, a felső borítást kanyarították le az üvegsszálas réteggel együtt és ez fogja be a magszerkezetet. Ez könnyebb súlyt és hajlékonyabb, megengedőbb tulajdonságokkal látja el. Kezdő léceknél szokták alkalmazni.

Firewall – Oldalfal felépítés, ami tartós, blokkolja a zavaró rezgéseket és 100% -os teljesítményt biztosít a szilárd élfogáshoz.

Tapered Sidewall –  Úgynevezett „kúpos” oldalfal szerkezet mely vastagabb a léc gyengébb hátsó részén, ami a hirtelen kigyorsulást segíti.

Cap Fiber Core (üveg szálas mag) – Rendkívül könnyű konstrukció, lényege hogy a jelentős súlycsökkenés révén könnyen irányíthatóvá válik a síléc.

Densolite Core – Speciális műanyag jellegű hab szerkezeti anyag. Agilis és csillapítja a rezgéseket könnyed sízés közben.

Power Woodcore – Kemény tölgy és könnyű nyárfa kombinációja. Stabil, sportosan hajlik, a nagy teljesítményű síléceknél alkalmazzák.

Ultra Power Woodcore –  Erős bükkfából és könnyű nyárfa kombinációjából készült laminált famagszerkezet a kiváló futóstabilitás és agilitás érdekében.

Light Woodcore – Könnyű nyárfa mag szerkezete stabilitását fokozza, könnyen kezelhető, nem fáraszt le a nap végére. 

Ultra Light Woodcore – Könnyű nyárfa mag karuba fával keverve extra könnyű súlyt eredményez de nem áldozza fel a stabilitását. Könnyen kezelhető, nem fáraszt le a nap végére. 

Fiberglass  – Az üvegszál erősítés optimalizálja a léc hajlékonyságát, és növeli a torziós merevségét. A rétegek a magszerkezet felett és alatt helyezkednek el, és javítják a sí szerkezeti integritását, védik a sérüléstől vagy beázástól.

Fiberglass – Az üvegszál erősítés optimalizálja a léc hajlékonyságát, és növeli a torziós merevségét. A rétegek a magszerkezet körül helyezkednek el, és javítják a sí szerkezeti integritását, védik a sérüléstől vagy beázástól. 

Titanium Stabilizer – A mag alatt elhelyezkedő titánium réteg. Remekül nyeli el a rezgéseket, és kiváló torziós stabilitást nyújt.

Titanium Powered – 2 titán réteggel erősített kialakítás, egy a famag alatt, egy fölötte. Nagy tempó mellett is megfelelő stabilitást biztosít, akár a jeges, kifagyott kemény havas szakaszokon is.

Ultra Titanium Powered – 2 titán réteggel erősített kialakítás, egy a famag alatt, egy fölötte. A sima ‘Titanium Powered’-hez képest annyi a különbség, hogy itt a titánlemezek teljes szélességűek, ki vannak vezetve az oldalfal alatt és fölött egészen a széléig. Nagy tempó mellett is megfelelő stabilitást biztosít, akár a jeges, kifagyott kemény havas szakaszokon is.

Titanium Backbone 2.0 – Ultra könnyű titánium réteg, mely végig fut a léc teljes hosszában. Növeli a léc stabilitását, merevíti azt. A léc végei felé összeszűkül, ezzel is növelje a végek hajlékonyságát.

Carbon Tank Mesh – Lényege, hogy szuper merev szövött carbon réteget építettek a lécbe a famag főlé, mely tovább növeli a stabilitást és a léc teljesítményét hozzáadott súly gyarapodás nélkül.

Carbon Backbone – Egy ultrakönnyű karbonbetét, amely a síléc hosszában fut, mint egy stabilizáló gerinc. Ez kivételes mozgékonyságot és éltartást biztosít extra súly nélkül.

Prolite Technology – A gyártásnál csak olyan anyagokat adnak hozzá a síhez, amelyek javítják a teljesítményt. A sí többi részét súlycsökkentő technikákkal készítik, amelyek ultra könnyűen tartják anélkül, hogy a teljesítményben kompromisszumot kellene kötni. Ezt úgy érik el, hogy megemelik és vastagítják az élek mentén a profilt, valamint a közepén vékonyra hagyják. Így nagyobb nyomást tudunk gyakoroni a szélekre, kevesebb lengősúly mellett. A végeredmény egy erős, nagy teljesítményű sí, amelyet szívesen gyorsítasz fel, függetlenül attól hogy éppen milyen terepen csúszol.

Energy Backbone – Megerősítés kulcsfontosságú zónákban, amely extra erőt és éltartást biztosít a síléc számára.

Titanium Tank Mesh – szőtt titánszálakat használ. Ez a szuper kemény anyagréteg, felváltja a hagyományosabb üvegszálas szöveteket a síben. Súly nélkül növeli az erőt, növeli a tapadást, és a síelés kevésbé fárasztó, mint a hasonló teljesítményű modellek esetében. A sí kézzel történő hajlítása keménynek bizonyul, bár nem túl merev. Ennek a hálónak köszönhetően ugyan olyan jó az él tartása, mint egy kemény, nehéz lécé. Energiát és merevséget ad, hogy szép és stabil maradjon, ha a lehető leggyorsabban síelsz.

Graphite Core – Ez az új, könnyű, megerősített grafitmag stabilitást biztosít a könnyű síeléshez. Könnyű famag (Light Woodcore) grafitba ágyazva, e két anyag keveréke egyedi hajlási tulajdonságokkal látja el.

Graphite Core – Ez az új, könnyű, megerősített grafitmag stabilitást biztosít a könnyű síeléshez. A kompozit maghoz képest erősebb de változatlanul pehelykönnyű. 

Resist Edge – Direkt parkozáshoz fejlesztett 2,2mm vastagított kantni, rendkívül strapabíró, nem megy szét ha elved az elemre való felugrást.

Szerkezet RÉGI

Doubledeck PowerCore Cap – A magszerkezet kemény famagra épül, alul és felül is titánlemez teszi szendvicsbe. Oldalfalat nem kapott, mert kellő merevséget ad a felső DoubleDeck platni. A Magszerkezet körül üvegszálas védőborítás.

Slanted Sidewall FusionCore Wood – A síléc magja főként fából áll. Az oldalfalak és a síléc közepe között densolit műanyag található, amely hatékony rezgéscsillapítást biztosít. Ezeket az oldalfalakat az ambiciózus carverek számára fejlesztették ki, könnyű kezelhetőséget és tökéletes dinamikát biztosítva. 

Shockilla Elastomer – A kötések alatt rezgéselnyelő betétek vannak, a lehető legsimább síelési élményért.

RAMP Tech – Ez a szerkezet aktívan menedzseli testtartásunk a carvingolás közben, hogy tökéletesen centralizált legyen. Nagy tempónál automatikusan megemeli sarkunk, így testsúlyunk a léc középpontja felé mutat, így precíz kanyarokra vagyunk képesek, erőlködés nélkül. Valamint sebességünket is növeli a kanyarban. A platni mechanikája akár 10 fokot is emelhet a kötés sarkán ívváltáskor. Ez az emelés a súlypontot előre viszi. Kemény kezelt pályán több erőt és több kontrollt ad.

World Cup Base Finish – Magas molekula sűrűségű talpanyaga a világkupára gyártott léceknél is használatos, sokáig tartja a waxot és villám gyorsan gyorsul.

Atomic Edges – Az atomic élek acélból ötször annyira kopásállóak, mint a szokásos acélok, a szilárdság és a tökéletes tapadás érdekében.

Structured Topsheet – Felszíni borítása strukturált mintázatú,  kiképzése ellenálló a karcolódással szemben, segít hosszú távon megőrizni külső szépségét. 

Power Channel Titanium: A Power Channel technológia előhajlítja a sílécet a léc eleje és vége között, ezáltal biztosítja a tökéletes felületi nyomáseloszlást. Így garantálva a síléc és pálya állandó kapcsolatát a hirtelen változó domborzat , ill. sebesség mellett. A titánium segítségével lesz a léc rendkívül erős, ugyanakkor mégis könnyű és rugalmas.

Power Channel Carbon: A Power Channel technológia előhajlítja a sílécet a léc eleje és vége között, ezáltal biztosítja a tökéletes felületi nyomáseloszlást. Így garantálva a síléc és pálya állandó kapcsolatát a hirtelen változó domborzat, ill. sebesség mellett. Carbon erősítés biztosítja a léc szilárdságát.

Power Chanel Magnesium: A Power Channel technológia előhajlítja a sílécet a léc eleje és vége között, ezáltal biztosítja a tökéletes felületi nyomáseloszlást. Így garantálva a síléc és pálya állandó kapcsolatát a hirtelen változó domborzat ,ill. sebesség mellett.A magnéziumnak alacsonyabb a fajsúlya a titániumnál ,és robbanékonyabb gyorsulást tesz lehetővé.

Power ROD Magnesium: nyomáseloszlást segítő technológia a robbanékony gyorsulás érdekében.

Power Bridge: hajlékony, de erős versenyplatni

Dual Torsion Bar: kiváló erőátvitelt (síelő és síléc között) és éltartást tesz lehetővé. A Mono változat továbbfejlesztése.

Mono Torsion Bar: kiváló erőátvitelt (síelő és síléc között) és éltartást tesz lehetővé.

Nanotechnology: Ultravékony atom-molekula burok, mely erősebb és könnyebb az acélnál is. Így a léc stabil és könnyen irányítható.

NanoFrame: Ultravékony atom-molekula burok, mely erősebb és könnyebb az acélnál is. Így a léc stabil és könnyen irányítható.

Independent Torsion System: Függetleníti a torziós hatásokat.

Ceramic Base: Erős anyag, ami ellenáll az erőteljes erőhatásoknak, ütéseknek.

Beta Technology: A dupla cső szerű Béta profil 2 kamrás szerkezeti felépítésen alapul, mely garantálja a kiváló él tartást, optimális csavarodási tulajdonságokat és az egyenletes síelést.

Aerospeed1: A felszínnek golf labdához hasonlít a struktúrája. Ez a különleges felszín csökkenti a turbulenciákat, ami pozitívan befolyásolja a sí futását, irányíthatóságát, főleg nagy sebességnél.

Kötés

ARC kötés rendszer – Lényege hogy egy ponton van rögzítve a kötés, így nem akadályozza a léc természetes hajlását, hajlik mint egy nyíl.  Lehetővé teszi hogy megnövekedett flexibilitása révén kihasználd a léc teljes hosszát. Könnyed oldal csúszást és maximális tapadást biztosít a fordulóknál, mivel a természetesen hajló léc követi a pálya egyeletlenségeit. Az orrésznél biztosítják a torziós merevséget (Torsion Control,) a léc által keltett rezgéseket pedig a  Shockilla párnás alátámasztás nyeli el.

MNC (Multi-Norm Certified) – A sí csúcsminőségű MNC kötéssel van ellátva. Ez azt jelenti, hogy különféle kategóriájú sícipőket is befogad, növelve ezzel a sokoldalúságát. Az Alpine, WTR, Gripwalk és akár Tour standard talpú modellek mind illeszkednek az állítható magasságú lábfej résznek köszönhetően.

Atomic Warden MNC 13 kötéssel adjuk, ez benne van az árban. Haladó síelők számára.

 

BLIZZARD

IQ kötés rendszer – Egy ponton középen van rögzítve a síléchez a kötés, így annak szabad mozgását nem akadályozza, természetesen hajlik lábunk alatt. Mozdulataink, energiánk közvetlenül megy át a sílécre, energiatakarékosabban, és dinamikusan csúszhatunk. Videó itt.
blizzard iq binding system

RCR (Rocker Camber Rocker) – Ez a profil 4mm-es első-hátsó felhajlításával éppen annyit segíti a kanyarodást, hogy az ne menjen az él tartás rovására. Középső camber zónája tökéletes stabilitást biztosít a keményre fagyott szakaszokon is.

Full Camber – 100% camber profilja a gyors szlalom íven maradást szolgálja.

IQ Sandwich Titánium  paulowina/bambusz famagos szerkezete tökéletes keveréke a teljesítménynek és a stabilitásnak, egy csipetnyi megbocsátással az egész napi síelés közepette.

Flipcore gyártási technológia: Rocker síléc gyártása, eltérő, forradalmi módon. Talán a Blizzard legfontosabb, és leghasználhatóbb technikai újítása. Lényege hogy a léc magját még az előtt hajlítják fel az úgynevezett rocker formára, mielőtt belehelyeznék a présbe a többi réteggel együtt. Így a gyártás folyamán már nem “szenved el” több erőhatást, nem gyengül. Ennek előnye hogy természetesen hajlik a léc, por hóban remekül úszik, és kiemelkedő a stabilitása, él tartása. Az így készült lécek könnyen kezelhetőek és rendkívül jól manőverezhetőek. Bővebben itt olvashatsz a technológiáról.  Videó itt.

blizzard flicore technológia

Composite Core – Speciális műanyag jellegű hab mag szerkezet. Agilis és csillapítja a rezgéseket könnyed sízés közben.

Poplar woodcore – A sí szíve egy nyárfa magból és üvegszálból áll. Ez könnyebb kezelhetőséget és rugalmasságot biztosít a sí számára. A nyár egész életében fenntartja a sí élénk érzetét.

Woodcore – Válogatott fa magja alulról indul, és kiterjed a síléc teljes szélességére. Kombinálja a hajlékonyságot a megbocsátó teljesítménnyel.

Titanium – Fémlap réteg hozzáadásával rendkívül merev és a síelő minden mozdulatának energiáját továbbítja a hóra. Ez a szerkezet garancia a stabil, remegés mentes él tartásra. Kemény havas pályán is nagy sebességgel, oldalcsúszás nélkül siklik. 

Composite Sidewall – A léc nagyjából 70%-án végigfutó erős kompozit oldalfal, a kötés alól indul a végek felé elvékonyul, itt egy kicsit több torziós hajlást enged meg a lécek végeinél a kényelmoesebb kanyarkezdésért és fordulásokért.

 

Sandwich Compound Partial Sidewall – Függőleges oldalfalak a maximális élfogásért és a közvetlen erőátvitelért az élek felé nagyobb tempó mellett is.

DuraTec – Új típusú héj borításokat foglal magában, amelytől tartósabbak és jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkeznek a lécek.

Sintered Base : A sí alján nagy sűrűségű szinterelt alapot talál, amely bármely hóviszonyban gyorsan csúszik, valamint strapabíró és könnyű javítani.

 

ELAN

Amphibio Profil kialakítás: Ötvözi a rocker felhajlítás és a hagyományos camber profil előnyeit, könnyű kanyar kezdés mellett precíz él tartás, stabilitás.  Az elan legnagyobb fejlesztése a waveflex óta. Ezt úgy érik el, hogy csak a síléc külső felét hajlítják fel, a belső fele marad hagyományos camber profilú, tehát van egy jobbos és egy balos lécünk. Gyorsan, könnyedén kivitelezhetőek az él váltások, megnövekedett stabilitásban van részünk a kanyar kezdéstől a következő fordulóba érkezés végéig. Garantált a stabil él tartás a hosszabb íveknél is. Élmény vele síelni.

elan amphibio profil

Amphibio Truline az aszimmetrikus sí kialakítást a következő dimenzióra emeli azáltal, hogy a megfelelő anyagokat a sílécek szélein elhelyezi el. A szerkezeti anyagokat a teljes síléc hosszában helyezik el, ezáltal nagyobb stabilitást biztosítva a forduló közben – miközben kevesebb anyag kerül a külső élek fölé, sima és könnyű, tökéletes fordulást eredményezve.

Amphibio 4D – Összevont együttes technológiákat takar, melyek közösen fejtik ki hatásukat. Egyrészt az amphibio fél rocker profil ötvözi a rocker felhajlítás és a hagyományos camber profil előnyeit. Másrészt a léc eleje és vége különböző titániumos kialakítást kapott, és mindkét szekciónak megvan a maga funkciója. A konvex eleje precíz kanyar kezdést tesz lehetővé, az élekre ható erőteljes erőátvitel révén. A konkáv vége pedig garantálja a szuper könnyű kilépést a fordulóból. A kettős formájú titánim réteg növeli a torziós stabilitást és 30%-al csökkenti a keletkező rezgéseket.
elan 4d

Groove technológia – a végső bizalomerősítő. Harmonizálja az egyensúlyt és irányítást a bordás alakú energizátorok segítségével, amelyek egy egységes rugalmas profilt hoznak létre, és segítenek a síelőknek abban, hogy megtalálják a stabilitást bármely pályaszakaszon. Megkezdve a kanyarodást a bordák erős, energizált teljesítményt biztosítanak.

Arrow Technológia: Stratégiailag megformált karbon platni és  titán szerkezeti rétegek felhasználása a síben, amelyek harmóniában dolgoznak, hogy a sílécre gyakorolt mozdulataink reakcióideje villám gyors, precíz és pontos legyen. A camber hajlítású carbon lemez rögzítve van a síléchez és energiát generál az elejébe. A nyíl alakú titán réteg egyidejűleg összegyűjti és átruházza ezt az energiát az élek felé, és ez az él nyomás szuper stabil tartást eredményez. Az ilyen technológiával ellátott síléc pontosan, remegés nélkül hasít keresztül a legkeményebb jeges szakaszokon is, úgy hogy közben tökéletesen irányítható marad a léc.

Arrow Rocker – Különleges profil, kissé megemelt csúccsal és nyíl alakú megerősítéssel a gyors, reaktív kanyarkezdés és a tökéletes pontosság érdekében. A csúcsban lévő nyíl alakú megerősítés aktiválja a rocker felhajlítást, és a kanyar végén erősebbé és stabilabbá teszi a sí elülső részét, hogy folyékonyán kapcsolhassuk hozzá a következő fordulót.

 

Integrált Fusion Kötés: a síléc és a síkötés egységbe integrálása, ezáltal hajlékonnyá válik a léc a bakancs talpa alatt is, nem akadályozza az ívtartást. A síelő által kifejtett energia egyenesen a léc belsejébe irányítódik, lehetővé téve az egyenletes fordulást.

Wave Flex: Ahhoz , hogy a léc egyaránt könnyen kezelhető legyen a rövid és hosszú kanyarodásnál, egyszerre kell hajlékonynak és torziósan merevnek lennie. Ezt a két tulajdonságot ötvözi a technológia, melyet a hullámos kialakítással érnek el. Ha szemből nyomod a lécet jól hajlik, ha csavarni próbálod merev.

ealn waveflex technológia

Wavelight technlológia: Puhább flexibilitás maximális stabilitás mellett a kanyarban. A hullámok speciális formájának köszönhetően a síléc vékonyabb és könnyebb. A waveflex nők számra fejlesztett változata.

elan wavelight

Early Rise Rocker – Enyhe felhajlítás a léc elején és végén is (a zöld rész jelzi). Az eleje és vége, 10%-ba vissza van hajlítva, rocker geometriájú. A 80%-a pedig hagyományos úgynevezett camber profilú. Ez a 2013-ban bevezetett újítás a carving léc gyártása óta a leghasznosabb találmány, márkafüggetlenül. Lényege hogy a felhajlítás miatt olyan mintha rövidebb lécünk lenne, így könnyebben tudunk vele kanyarodni, élről élre helyezni. Viszont amikor a lécet megdöntve az élén sízünk, akkor az egész hossza érintkezik a felszínnel, így stabil tartást biztosít számunkra. Lényegében a hosszú és rövid léc előnyeit ötvözi. 
elan early rocker

Fusion X System: A kötés rendszerek következő generációja. A Fusion X az Elan következő generációs nagy teljesítményű kötésrendszere. Az új egy pontos csatlakozású kialakítás lehetővé teszi a síléc és kötés közötti simább, szabad hajlítást, ami könnyű kanyarkezdést eredményez. 30% -kal könnyebb, az új piramis alakú szerkezetet titániummal erősítik meg a további szilárdság és a közvetlen, erőteljes élről élre reagálás érdekében. A nagy sebességű síelés most pontosabb a közvetlen energiaátvitel miatt.

Power Shift kötésrendszer – Teljesen integrált síkötés, amely rugalmas flexibilis platni a platnin formában van kialakítva. Az egyedi PowerEdge emelők biztosítják a közvetlen erőátvitelt a kötéstől az élekig, biztosítva a gyors kanyart és a fokozott reagálást a kanyar alatt. A lemez végpontjain lévő rezgéselnyelők csillapítják a rázkódást a kényelem és a reaktivitás javítása érdekében.

A QuickShift System egy teljesen integrált síkötési rendszer, amelyet lágyabb, szabad flex-plate-in-plate kialakítással fejlesztettek ki. Ez a rendszer könnyű anyagok felhasználásával készült, vékony profilú és lágyabb lemezzel van szerelve, amely kiegészíti az U-Flex síterületet, továsbb könnyítve a kanyarodást.

NanoTech Running Base: Nanorészecskékből álló egyedi talpanyag, amely javítja a tartósságot és ideális csúszási teljesítményt nyújt minden hóviszonyban.

Slim Shape Technology: A Slim Shape technológia drámaian csökkenti a sí súlyát, biztosítva ezzel, hogy az Elan női sílécek a legkönnyebbek a világon. A héj különleges formája lehetővé teszi számukra, hogy úgy legyenek vékonyak és könnyűek, hogy mellette tartósak és erősek maradjanak. A teljesítmény további növelése érdekében az optimalizált flex minta növeli a torziós merevséget, ami fokozza az energiaátadást a síelőtől és lehetővé teszi a pontos éltartást, szabályozott fordulatokat.

U-Flex Technológia:  A junior sílécek megfelelő mennyiségű rugalmasságának biztosítása volt az egyik legnagyobb kihívás, mellyel az elmúlt években a sítervezők szembesültek. A megoldást az Elan díjnyertes U-Flex technológiája jelenti. A síléc tetején kikönnyítés gyanánt bordákat alkalmaznak, ami nem akadályozza a síléc természetes hajlását, és folyamatos él/hó kapcsolatot eredményez. A forradalmi konstrukció lehetővé teszi, hogy a sí 25% -kal rugalmasabb legyen, mint a versenytárs junior sílécek a piacon. Így tökéletes gyerek lécet kapunk, kombinálva a lágyabb, rugalmasabb műanyagból készült speciális sícipőkkel. Ezek a sílécek könnyű tanulást és gyors erőátvitelt biztosítanak az élekhez.

Lithium Technology: Különböző előnyökkel rendelkező, a lécet erősítő anyagszerkezet. A lítium az ember által ismert legkönnyebb, és a hőmérsékletnek legjobban ellenálló anyag.

Power Spin Technológia: Ez a fejlesztés leginkább a gyors “bolti” versenyléceket érinti. Speciális számítógépes vizsgálatokkal kielemezték, hogy a lécek belső és külső oldalán nem egyformán jelentkeznek a terhelés alatt fellépő erők. Kanyarodás alatt a belülről kifelé mutató erők eloszlása egyenetlen. Ennek orvoslására az ébredő erőknek megfelelően a belső oldalról sugárirányban kifelé mutató bordázatot építettek a síléc szerkezetébe, amely torziós csillapítást is jelent egyben és stabilizálja az amphibio ív külső rocker élét. Valamint megerősítették a léc belső szerkezetét is egy a teljes hosszában elhelyezett karbon réteggel, ami az amphibio profil chamber ívével megtámogatva biztosítja a tökéletes él tartást.
elan power spin technológia

Synflex Core: Szintetikus mag, melynek különböző a sűrűsége a léc teljes hosszában. Csökkentett sújt és optimális hajlékonyságot eredményez az alkalmi , ill. junior síelők számára.

Trulite Woodcore szerkezet: rendkívül könnyű, nők számra készített, a léc elejétől végéig tartó, válogatott famag szerkezet.
elan trulite woodcore

Dualite Woodcore: Könnyű és energikus mag két különböző anyagból.
elan dualite-woodcore

Response Frame Woodcore: Egyedülálló, innovatív a síléc teljes hosszában végig futó laminált famag szerkezet, mely egy puhább belső és az azt körülvevő keményebb fából áll. Eredménye a közvetlen erő átvitel kiemelkedő stabilitás mellett.
elan responseframe-woodcore

Power woodcore: Famag szerkezet, vertikálisan kapcsolódó két oldali oszlopos merevítésből áll, mely un. erő keretet alkot a léc belsejében. Ez az erőkeret lehetővé teszi a magasabb torziós stabilitást, kombinálva a fokozott érzékenységgel. Továbbá, ez a konstrukció jobb él tartást eredményez a léc elején és végén, valamint egységesíti a síléc flexibilitását.
elan power woodcore

Supralite Woodcore: 2 oldalt fa, középen speciális airex composit anyag a súlycsökkentés és optimális flexibilitás érdekében.
elan supralite woodcore szerkezet

Shell Construction: Előformázott anyagszerkezet, általa csökken a rétegek mennyisége, és fokozódik az energiatovábbítás. Kényelmesen kezelhető a léc a könnyű anyagszerkezet miatt.

Monoblock felépítés: Éltől élig tartó speciális laminált felépítés, mely egybefüggő torziós egységet hoz lére, így biztosítva a megfelelő erő átvitelt síelő, síléc és a pálya között, valamint a torziós szilárdságot.
elan monoblock konstrukció

Fibreglas üvegszálas erősítés: a síléc magja alá vagy felé helyezett réteg, mely optimalizálja a flexibilitást és fokozza a torziós merevséget.
elan fibreglass

Full Power Cap –  Ez az oldalfal nélküli szerkezet könnyű, megbocsájtó hibáinkkal szemben, kezdő léceknél alkalmazzák.
elan full power cap szerkezet

Express: Energia átviteli rendszer a síelő és síléc között. Keresztvezető gumiszerű anyagból, amely a nyomást a léc éleihez kényszeríti. Fokozott éltartást és megnövekedett irányíthatóságot eredményez a teljes kanyarodás alatt.

RST Sidewall: Vertikális oldalfalak a maximális éltartásért a síléc teljes hosszában , valamint a közvetlen energiaátvitelért az élekbe. Nagy sebesség mellett, agresszív síelők számára.

DST (Dual Sidewall Technology) oldalfal  A kettős oldalfal technológia kombinálja a vertikális oldalfal kimagasló él tartását a Cap konstrukció kanyarodást elősegítő, kezelhetőséget növelő tulajdonságaival. Jellemzően az amphibio termékcsalád léceinél alkalmazza az elan, ahol megkülönböztetjük a jobbos és balos sílécet. A síléc belső oldalai teljes vertikális oldalfalat, még külső oldalai a kötések alatt részleges oldalfalat kaptak. A külső oldal kötésen kívüli részei Cap konstrukcióval épültek. Ez a vegyes oldalfalas szerkezet könnyű kezelhetőséget kínál magas stabilitás mellett. Pont ott könnyít és erősít ahol a legszükségesebb. 

Laminated Woodcore – Ez a tetejétől az aljáig laminált famag minden modellhez és mérethez speciálisan lett kialakítva. Különböző fafajták megfelelő kombinációkban történő használata lehetővé teszi a hajlítási minta beállítását a különböző teljesítménytípusokhoz. Ez a rendkívül érzékeny és rendkívül tartós fa mag közvetlenül az élekre továbbítja az energiát, és mindenféle körülmények között kiválóan teljesít.

Monolite Woodcore: Vékony profilú famag, mely könnyű és hajlékony.

Mono Titanium – A famag felett elhelyezkedő titánium réteg, mely fokozza az érzékenységet, erős de rugalmas anyag, a torziós szilárdság szolgálatában.
elan mono-ti

Dual Titanium – 2 titánlemez, egy-egy a famag alatt és felett, torziósan rendkívül szilárddá teszi a lécet, nagy tempó mellett is precízen irányítható. Valamint progresszív rugalmassággal ruházza fel a maximális teljesítmény eléréséhez.
elan dual-ti

Power Shell – Az újonnan kialakított cap konstrukciója kiterjeszti az erő átvitelt és a stabilitást a léc minden centiméterére anélkül, hogy nagyobb súlyt jelentene a sínek.

Dual Woodcore – Dupla famag – két szimmetrikus fagerendát tartalmaznak, amelyek a síléc külső szélein vannak elhelyezve. Ez a felépítés javítja az erőátvitelt és élfogást, miközben a sílécet könnyű kezelni különböző hóviszonyok közepette.

Fiberglass – Az üvegszál erősítés optimalizálja a léc hajlékonyságát, és növeli a torziós merevségét. A szálak a sí mag felett vagy alatt helyezkednek el, és javítják a sí szerkezeti integritását.

HEAD

Profil

Rebel Camber – Ennél a lécnél nem használják az elterjedt rocker felhajlítást, camber azaz homorú profilú, hogy minél jobban élvezhesd a lélegzetelállító gyorsulást és a kiváló élfogást a léc teljes hosszában.
 

V- Shape – Elől extra széles geometriája aktívan segíti a kanyarok megindítását, még a megszokottnál keskenyebb hátsó része minden fordulóban segíti a sima befejezést. Ha kevesebb fáradtsággal szeretnéd elkapni a gyors és precíz fordulókat, ezt a lécet imádni fogod.

 

ERA 2.0 – a konstrukció meghajlításának és a váltakozó rádiusz kombinációja → a könnyebb ívbekezdés, átsiklás és ívbezárás érdekében. Az ERA 2.0 ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint az ERA 3.0 a dizájn, teljesítmény és geometria szempontjából, de a pizoelektromos intelligens szálak nélkül. Ezt a technológiát a jobb irányításhoz, a jobb vezetéshez és a kiváló rádiuszhoz tervezték. A lehető legjobb eszköz a tanuláshoz és a teljesítményhez.

Allride Rocker (20/80) – Ez a profil ugyan úgy otthon érzi magát a kifagyott pályán, mint a porhóban. A láb alatti camber (80%) rész biztosítja a tapadást és a reakcióképességet, elülső rocker (20%) felhajlítása pedig az optimális mozgékonyságért és túrt havas úszásért felelős. 

Progressive Radius – Progresszívan változó fordulóív, 50%-kal kevesebbet kell dönteni a lécen a megfelelő  éltartáshoz.

 

ERA 3.0 S – Az Era gyűjtőnév 3 kulcs technológiát tartalmaz, egyesítve azok pozitív tulajdonságait. 1. Rocker hajlítás 2. A Progresszív rádiusznak a jobb és stabilabb él tartáshoz. 3. Intellirise Rebound technológia, ami a stabilitásért felel. Kibontva bővebben alább olvashatók. Az “S” verzió kizárólag a Supershape lécekben található, ez a KERS rendszerhez hangolt, kicsit kevesebb rockerrel ellátott változata.

Speed Rocker (10/90) – Mindőssze 10%-nyi rocker felhajlítást kapott, ami pont elég ahhoz, hogy könnyen irányítható maradjon a sí miközben beton masszív éltartással száguldunk lefelé.

Progressive Radius – Progresszívan változó fordulóív, 50%-kal kevesebbet kell dönteni a lécen a megfelelő  éltartáshoz.

Intellirise Rebound –  Ez a technológia a stabilitásért felel. Ez a rendszer a sí csőrén ébredő rezgéseket csillapítja a Head által tökélyre fejlesztett piezo elektronikus kiegyenlítés segítségével.

 

ERA 3.0 – Az Era gyűjtőnév 3 kulcs technológiát tartalmaz, egyesítve azok pozitív tulajdonságait. 1. Allride Rocker hajlítás 2. A Progresszív rádiusznak a jobb és stabilabb él tartáshoz. 3. Intellirise Rebound technológia, ami a stabilitásért felel. Kibontva bővebben alább olvashatók. Video

Allride Rocker (20/80) – Ez a profil ugyan úgy otthon érzi magát a kifagyott pályán, mint a porhóban. A láb alatti camber (80%) rész biztosítja a tapadást és a reakcióképességet, elülső rocker (20%) felhajlítása pedig az optimális mozgékonyságért és túrt havas úszásért felelős. 

Progressive Radius – Progresszívan változó fordulóív, 50%-kal kevesebbet kell dönteni a lécen a megfelelő  éltartáshoz.

Intellirise Rebound –  Ez a technológia a stabilitásért felel. Ez a rendszer a sí csőrén ébredő rezgéseket csillapítja a Head által tökélyre fejlesztett piezo elektronikus kiegyenlítés segítségével.

 

Women’s Camber – Az átlagostól enyhébb camber zóna, ami könnyebb kezelhetőséget biztosít, mellőzi a nem kívánt leélezések előfordulását.

PnP Rocker (30/70) – Ez a profil ugyan úgy otthon érzi magát a kifagyott pályán, mint a porhóban. A láb alatti camber (70%) rész biztosítja a tapadást és a reakcióképességet, elülső rocker (20%) és emellé a hátsó (10%) felhajlítása pedig az optimális mozgékonyságért és fordulékonyságért felelős. 

Szerkezet

Libra Womens Architecture – A női igények által létrejött technológiák összessége. Melynek célja hogy könnyű, kiegyensúlyozott és jól irányítható legyen a síléc. A lécgyártásban elterjedt hagyományos anyagok (fa, titánium, üvegszál) helyett ugyan olyan erős, de könnyebb anyagokat (carbon, koroyd, grahene) alkalmaznak. A léc közép részét könnyebbre csinálják a jobb egyensúlyozhatóság végett. A jobb irányíthatóságot az ERA 3.0 technológia biztosítja. Video

LYT Tech Construction – Az innovatív anyagok forradalmi módszereket tesznek lehetővé. A lécgyártásban elterjedt hagyományos anyagok (kemény fa, titánium) helyett ugyan olyan erős, de könnyebb és különlegesebb anyagokat (carbon, koroyd, grahene) alkalmaznak, amelyek olyan rendkívüli termékeket eredményeztek, amelyek minden eddiginél könnyebbé tették a síelők dolgát.

Superlite Carbon Sandwich Cap Construction – Könnyű és erős anyagok keverékéből lett megalkotva ez a szendvics szerkezet. Az üvegszál mellett felül grafén alul karbon rétegek kaptak helyet a karuba/kőris famag körül. Protectiv Frame oldalfal zárja oldalról.

Superlite Sandwich Cap Construction – Ultrakönnyű szendvics, a szokásos üvegszálas külső rétegek között felül grafén alul karbon következik. Legbelül a levegős ultrakönnyű Koroyd, a szélén két oldalt végig fa betétekkel. ABS oldalfal zárja, alul extra rezgéscsillapító réteg.

Superlite Sandwich Cap Construction – Ultrakönnyű szendvics, a szokásos üvegszálas réteg meg lett erősítve / vastagítva, külső rétegek között belül függőlegesen laminált könnyű famag. ABS oldalfal zárja, a teteje cap módon lekerekített. alul extra rezgéscsillapító réteg.

Superlite Power Sidewall Jacket Composite Core – Ultrakönnyű kompozit szerkezet, a szokásos üvegszálas külső rétegek közül az alsó erősített, a felső alatt pedig grafén réteg van. Ezek között kétféle keménységű szintetikus kompozit mag. ABS oldalfal zárja a szélén.

Superlite Power Sidewall Jacket Wood Composite Core – Könnyű de jó tartású szerkezet. Üvegszál foglalja magában a magot ami alul erősített felül pedig grefénnal kiegészített. A mag maga kívül szintetikus kompozit azon belül pedig fa. Az oldalaknál ABS fal zárja.
 

 

Power Carbon Jacket Construction – A középhaladó szintű lécekbe szánt magszerkezet. Puha kompozit mag karbonos erősítéssel a külsején. Alján egy vékony lyuggatott fémhálós erősítés. Oldalfal nélküli, oldalt lekerekített kialakítás.

Power Fiber Jacket Construction – A belépő szintű lécekbe szánt magszerkezet. Puha kompozit mag üvegszálas erősítéssel a tetején. Alján egy vékony lyuggatott fémhálós erősítés. Oldalfal nélküli, oldalt lekerekített kialakítás.

World Cup Sandwich Cap Construction Graphene – Kívül üvegszál ami az alján megerősített, a tetjén grafén réteggel ellátott. Ezután alul és felül is titánréteg (dupla titán) ezen belül pedig függőlegesen laminált erős famag. Ez a szerkezet kellő merevséget biztosít a nagy tempójú agresszívan síelőknek is.

World Cup Sandwich Cap Construction – Függőlegesen laminált fa mag, amelyet alul felül titánlemez és üvegszálas borítás vesz körül, és egy tartós fedőlap borít. Oldalfala erős ABS, a tetejénél pedig lekerekített Cap kialakítás. Ez a szerkezet kellő merevséget biztosít a nagy tempójú agresszívan síelőknek is.

WorldCup Sandwich Construction – Függőlegesen laminált fa mag, amelyet alul felül titánlemez és üvegszálas borítás vesz körül, és egy tartós fedőlap borít. Ez a szerkezet kellő merevséget biztosít a nagy tempójú agresszívan síelőknek is.

Sandwich Twintip Construction – Famagos szendvics szerkezet vastag framewall oldalfalakkal a megfelelő teljesítményhez. Kiegészítve  az ISS ütéscsillapító betétekkel.

ISS – Independent Suspension System – A csúcsban, a farokban és a lábfej alatt elhelyezett elasztomer biztosítja a rezgéscsillapítást és a síléc stabilizálását.

Graphene – A magszerkezet kiegészül egy ultrakönnyű, mégis kemény, mindössze egy atom vastagságú grafén réteggel. A Head szerint ez a legkönnyebb, legvékonyabb és legerősebb anyag a sígyártásban. Erősebb mint a gyémánt és 300x erősebb mint az acél. Tehát minden sígyártáshoz hasznos tulajdonsággal rendelkezik. A tenisz ütői gyártásánál is alkalmazzák ezt az anyagréteget. Video

Light Composite Core – Puha kompozit keverék anyag a magja ami hajlékonyságot és könnyű súlyt is jelent.

Wood Composite Core – A Graphene-t tartalmazó kompozit+famag felhasználásával a léc  könnyű és karcsú érzetet kölcsönöz. Gyorsasága és manőverezhetősége páratlan ebben a kategóriában. Könnyű de rugalmas és tartós.

Carbon Koroyd Core – Összetett magszerkezet, legbelül koroyd szintetikus, részben üreges ultrakönnyű anyag. A szélén az oldalfalnál fa erősítést kapott, alulról pedig egy réteg karbon. Ezen kombináció rendkívül könnyű, de mégis jó reakcióképességgel rendelkezik.

Laminated Wood Core – Függőlegesen ragasztott csíkokból állították össze a famagot, ez a megoldás erősíti a tartást, állandó precíz hajlási profilt eredményez.

Karuba Light Wood Core –  Kemény kőrisfa puha és rugalmas Karuba fával keverve. Ez a famag így egy Lyt Konstrukciónak megfelelő súlyú, mégis kellő erőt ad nagy sebességnél. Gyorsasága és manőverezhetősége páratlan ebben a kategóriában.

Titanal – Könnyű titán ötvözet réteg a lécben ami főleg a torziós (csavarodási) ellenállásban segít, de összességében is merevebbé teszi a lécet.

Carbon – Szénszálakból szőtt réteg, könnyű, merev kiegészítő a sí felépítéséhez, amely tompítja a rezgéseket és sima csúszást biztosít.

Snake Skin – Rücskös felszíne tartósságot ad neki, kevésbé látszanak rajta a keletkező karcok.

Koroyd – Ez egy szintetikus, részben üreges ultrakönnyű anyag. Rendkívül könnyű, de kiváló energiaátvivő tulajdonságokkal rendelkezik.

Liquidmetal – A technológia alkalmazásával a léc rugalmassága, formatartása rendkívüli. A Metal Power Tubes teljes mértékben elnyeli a fordulat erejét, és veszteség nélkül adja vissza. Ez erőt ad a sílécnek és maximális dinamizmust biztosít minden kanyarban.

Intelligence – Torziós stabilizáló rendszer. A síléc merevsége alkalmazkodik a sebesség és terep viszonyok változásához., valamint csökkenti a léc vibrálását. Így a síléc garantálja a precíz kanyarokat és az optimális irányítást.  Működésének lényege hogy a síléc minél gyorsabban és minél keményebb havon csúszik, annál jobban remeg. Ebből a remegésből származó mozgási energiát hasznosul és alakul mechanikai energiává, hogy szilárdítsa a lécet.  Úgynevezett intelligens piezoelektromos szövet szálakat helyeztek el a lécben 45 fokos szögben. Az intelligens szálak által létrehozott elektromos energia zárt körben használódik fel, ahol egy rezisztorban gyűlik össze, és onnan kerül vissza az intelligens szálakhoz. Minél nagyobb a tempó, annál nagyobb a remegés és vele együtt a mechanikai energiából származó torziós szilárdulás. Lényegében ha lassan megyünk szépen hajlik alattunk, ha gyorsulunk keményedik hogy jól tartson. Video

KERS – Kinetikus energia visszanyerő rendszer melynek lényege: az Intelligence továbbfejlesztése, viszont itt a léc torziós tulajdonságai nem változnak. A KERS teljesen új chip-technológián alapul, mely a kanyarodásnál vagy fékezésnél keletkezett energiát hatékonyan tárolja, hogy a megfelelő pillanatban felhasználhassa. A piezoelektromos szálak a kinetikus energiát elektromossá alakítják. A chip-ben tárolt energia a léc azon részén kerül felhasználásra, melyeket az érzékelő meghatároz. Az időzítés és az energia visszacsatolás automatikusan történik, az egyes léctípusok karakterének figyelembevételével. Minél agresszívabb reakciót várunk a léctől, annál merevebb lesz a léc hátsó része, és annál nagyobb erővel lövi a síelőt a következő kanyarba.

Torque Turning Technology: Rendszer amely kombinálja a puha hosszanti hajlást a magas torziós merevséggel és stabil él tartással. Olyan fém ötvözet szerkezetű, a lécbe integrált szkeleton vázas torziós merevítő rendszer, mely hosszanti  irányban nem zavarja a léc hajlását, viszont megakadályozza csavarodását. Általánosságban nagyobb tempójú sízéshez keményebb, merevebb lécre van szükség, ugyanakkor viszont minél keményebb egy léc, annál nehezebben rakjuk kanyar ívre, mivel hosszanti irányban is nehezen hajlik. Ezt hivatott kiküszöbölni ez a Torque Turning technológia. Egyre több az elöl hátul szélesített síléc, amik a nagyobb felületük miatt jobban csavarodnak, ezért is fontos olyan torzós merevítő rendszereket alkalmazni, amik nem nehezítik a léc hajlítását.   Videó itt.
head torque kanyarodási technológia

Nano Tech Coating: Speciális nano technológián alapuló felszíni kialakítás, nem tapadó felület, amelynek szerkezete és molekuláris vegyületei hasonlóak a sí talp anyagához. Ez a bevonat lehetővé teszi hogy a szokásos wax segítségével waxold a léc tetejét is és így könnyű, tapadásmentes és hómentes felületet kapsz a túrázáshoz. Nem cipelsz felesleges havat magaddal, így kevésbé fáradsz el. Túra léceknél alkalmazzák.

Graphene Power Sidewall Jacket – Innováció a síléc gyártásban, amely a közismert üveg szálas konstrukciót és az ABS oldalfal felépítést ötvözi. Könnyű sí, könnyű irányíthatósággal, oldalfalak a jobb tompításhoz, ütéselnyeléshez és az élmegtartáshoz. 

WC Sandwich Technology – Mindenből a maximum! A fa mag fémlapos Metal Jacket erősítéssel, ABS oldalfalakkal kombinálva a klasszikus szendvics konstrukcióban a kiegyensúlyozott flexibilitás és a tökéletes reakció érdekében.

Metal Power Tubes – A kötés alatt teljes szélességű fémcsövek vannak átvezetve a sí szerkezetén, kiemelkedő torziós merevséget biztosít, maximális él tartás mellett. Így nehéz, jeges pályán is biztonságos él tartással siklik a léc.

Talp

Structured UHM C Base – Ugyanazt a kiváló minőségű talpanyagot használják, amelyet a Head világvezető verseny síléceihez használnak. Különböző strukturált futási alap minden körülményhez.

Kötés

Tri Flex Base, DRS – Tri Flex Base kötéssín lehetővé teszi a természetes, akadály mentes hajlást, még a Dynamic Rebound System – DRS a gyors él váltásokért felel nagy tempó mellett is.

PR (Power Rail) – A TYROLIA által kifejlesztett egyedülálló kötésrendszer megfelel a síelők követelményeinek, és tökéletesen alkalmas minden felhasználásra! Igazi sikert aratott számos tulajdonságának köszönhetően: legegyszerűbb kezelhetőség, maximális rugalmasság, optimalizált teljesítmény, tökéletes sílécillesztés, fokozott stabilitás és tartósság.

Multiflex PR Base – Az új a FreeFlex Pro rendszert integrálja a  kötéssínbe. Az alap alá rögzített ABS alátét egy további rugalmas réteget ad hozzá. Ez fokozza a síléc dinamikus teljesítményét a kitérés és a kanyarodás során. Sícipő talp tartomány: 255-378 mm

Allride PR Base – Alap kötéssín opcionális csillapítókkal. A legegyszerűbb kezelhetőséget, rugalmasságot és optimális allride teljesítményt nyújtja. Sícipő talp tartomány: 255-378 mm

RacePlate EVO – Verseny platni magasítás került a kötés alá.

HEAD PR 11 – Gyorskötés, DIN11

Méretek

Video

K2

Profil

Jib Rocker – Leginkább Twin Tip léceknél alkalmazott 20%-os rocker felhajlítás a léc elején és végén. A közepe (80%) teljesen lapos, nincs camber rész. Ez a kialakítás segíti a trükkök kivitelezését pályán vagy por hóban, valamint maximális stabilitást nyújt csúszás vagy érkezés közben a jelentős hó/él kapcsolat miatt.

Catch-Free Rocker – A megemelt csúcs és farok könnyű indulást tesz lehetővé lassú tempóban, stabilitást a fordulóban és kiszámítható kiszállást a kanyarból. Egyszerűen fogalmazva: a Catch-Free Rocker magabiztosságot, irányíthatóságot és könnyű kezelhetőséget biztosít a síelők fejlődéséhez.

All Terrain Rocker (30/70): A léc eleje erőteljes 30% felhajlítást kapott, ami jelentősen megkönnyíti a kanyarodást és nagyban segíti a túrt havas, délutáni buckás pályán vagy mély hóban való csúszást. All mountain léceknél alkalmazzák. A maradék 70 % -os camber zóna pedig stabilitást nyújt a keményebb pálya szakaszokon.

Speed Rocker – A hosszabb léc vége enyhe felhajlítást kapott, ami biztosítja a könnyed kanyar kezdést valamint hibátlan átmenetet a következő kanyarba. A léc többi része megemelt camber, ami precíz, energikus él tartást eredményez.
k2 speed-rocker-profile

Szerkezet

Aspen Woodcore – Könnyű, rugalmas nyárfa mag. Hajlékony, könnyen síelhető természetű.

Composite Core – Speciális műanyag kompozit hab szerkezet. Agilis és csillapítja a rezgéseket könnyed sízés közben.

Carbon Web: szénszálas háló réteg a léc végénél és elülső testén elhelyezve. Növeli a léc szilárdságát számottevő súly gyarapodás nélkül. Megfelelő él tartás biztosít, ahol a legnagyobb szükség van rá.
k2 carbon-web

Metal Laminates – Az alulról felfelé építkező fémlaminátum szerkezet a mag felett és alatt üvegszál és titanal váltakozó rétegekből áll. A rétegek nedves, pontos, megingathatatlan teljesítményt nyújtanak.
Carbon Boost Braid –  kereszt irányú karbon szálakat helyeztek a kötés előtt és után a kontakt pontok környékére, ami finomra hangolja rugalmasságát “pop” és a síelőre való visszahatását.

Channel Light Core: 3 féle fábol (Tanne/Paulownia/Bambus) készült mag szerkezet, melyeket úgy helyeztek el a léc hosszában hogy a lehető leglágyabb felxibilitást érjék el, a legkisebb súly mellett. Így könnyen kezelhetővé válik a léc, kellemes vele siklani.

BioFlex Core: A k2 két féle famagot használ a női léceknél. Kemény nyár fát a középrészen a megfelelő stabilitásért, él tartásért. Puha paulowina (császárfa) fát az elején és végén a természetes hajlásért. Valamint a kisebb lengő súly, kevésbé viszi el kanyarnál a lécet, könnyebben irányítható. A famagok keverési aránya szerint 3 féle mag szerkezetet különböztetünk meg. (I.II.III.)
k2-bioflex-cores

Directional Taper léc forma: Mérsékelten szélesebb az eleje a végénél, maximalizálva a léc teljesítményét előre menetben. Így egy picit változnak a tulajdonságai hátra felé síelve.
k2 directional-taper

Hybritech Sidewall – Az oldalfal és cap konstrukció keveréke, egyesíti az előbbi pontosságát, teljesítményét az utóbbi pihe könnyű karakterisztikájával és sima kanyar kezdésével.
k2 hybritech-sidewall

TwinTech Sidewall: Twin tip léceknél alkalmazott oldalfal szerkezet, mely növeli a léc tartósságát. A hagyományos oldalfal 90 fokban találkozik a felső fedő réteggel. A twinTech begörgeti a felső réteget az oldalfalba, csökkentve a találkozási szöget. Így kevésbé sérül a léc az élektől.
k2 twintech-sidewall

Cap Construction – A léc oldalán nincs épített oldalfal, a felső borítást kanyarították le és ez fogja be a magszerkezetet. Ez könnyebb súlyt és hajlékonyabb, megengedőbb tulajdonságokkal látja el. Kezdő léceknél szokták alkalmazni.

 

Mod Technológia: Integrált rezgés csillapító rendszer, 2 egymáson elmozdulni tudó réteg mozgásán alapuló felfüggesztés. A mod a másodlagos mag, ami hajlik és mozog az elsődleges magon, tehermentesítve azt. Elnyeli a rezgéseket és lökés szerű igénybe vételeket a léc teljes  hosszában, így biztosabb él tartást és irányíthatóságot eredményez.
k2 mod technology

Mod Monic – Szilárd cink-tömegű rezgéscsillapító, amely a tömegcsillapítást a Mod szerkezet egy megcélzott helyére koncentrálja. Eredménye a simább csúszás.

Stance Forward – A Női specifikus kialakítás, figyelembe véve a női anatómiát. A sí általános alakja és oldalsó része úgy van optimalizálva, hogy a 76 mm-es derék előremozdult a hagyományos rögzítési ponttól, hogy tökéletesen kiegyensúlyozott álláspontot teremtsen a sí megfordításához minden körülmények között. A Secret Luv számára olyan egyedi kialakítást ad, amely segít a nőknek könnyebben, kevesebb energia felhasználással síelni.

RoX technológia: Rocker-orientált tervezési filozófia, amely több technológia együttes hatásával javítja a síelési élményt. A recept: famag szerkezet, szénszálas háló (carbon web) a torziós szilárdság növelésére, MOD szerkezet a rezgés csillapításhoz, valamint rocker felhajlítás a könnyű kanyar kezdésért.
K2-ROX-Technology

Konic Technology – A Konic technológia egy forradalmian új sí felépítés, amely újra elosztja a léc tömegét. A mag lényegében több anyagból áll. A sí középpontjában könnyű Paulownia fát (hasonlóan a bambuszhoz) használnak, amely segít a sí teljes súlyának minimális szinten tartásában. A sí szélei mentén azonban merevebb, sűrűbb Aspen famagot találunk szénszálas erősítéssel együtt. Az erősebb, merevebb anyagoknak a sí széléhez való újraelosztása révén drasztikusan csökkent a lengő súlyt, elősegítve ezzel a sí gyorsabbá és manőverezhetőbbé válását, miközben megtartotta azt az erőt, stabilitást és energiát, amelyet mindannyian elvárunk egy prémium all mountain léctől.

Bio Konic Technology– A Konic technológia egy forradalmian új sí felépítés, amely újra elosztja a léc tömegét. A mag lényegében több anyagból áll. A sí középpontjában könnyű (Paulownia) császár fát (hasonlóan a bambuszhoz) használnak, amely segít a sí teljes súlyának minimális szinten tartásában. A sí szélei mentén azonban merevebb, sűrűbb (Fir) fenyő famagot találunk. Az erősebb, merevebb anyagoknak a sí széléhez való újraelosztása révén drasztikusan csökkent a lengő súlyt, elősegítve ezzel gyorsabbá és manőverezhetőbbé válását, miközben megtartotta azt az erőt, stabilitást és energiát, amelyet mindannyian elvárunk egy prémium all mountain léctől. Nagy tempónál stabilan tart, kis sebességnél pedig könnyen manőverezhető.

Triaxial Braid – A K2 által szabadalmaztatott gép üvegszálakat fűz egy maratott mag köré, ami kifejezett torziós szilárdságot biztosít, miközben megőrzi a fából készült sílécek élénk hajlítási tulajdonságait.

NORDICA

i-Core Torsion Bridge Ti: Teljes famag szerkezet megerősítve speciális geometriájú titán réteggel, mely jóval könnyebb, de ugyan olyan erős mint a hagyományos titán lemezes léceknél. Így könnyebben kezelhető, irányítható, kiemelkedő stabilitás mellett.
nordica i core ti bridge

Energy Frame CA – Középen kompozit anyag belül famag erősítéssel. Alatta fémlap felette üvegszálas hálószerkezet a rezonálás / csavarodás kiküszöböléséért. Megfelelően ötvözi a stabilitást és rugalmasságot, ami elengedhetetlen a gondtalan sikláshoz.

CamRock Intuitive Profile – 80 miliméteres lapos szakaszt, úgynevezett transzfer zónát iktattak a léc elejére a sícsőr után, és utána jön csak a léc hagyományos (camber) hídja. Így jóval nagyobb felületen fekszik fel a léc, ami lapján sízve növeli a stabilitást, élre döntve ez a szakasz elemelkedi, könnyítve a kanyarodást.

Front Side CamRock: Lényege, hogy a léc felhajlított rocker eleje SL formájú, még a többi része GS geometriájú. Ez a kialakítás segíti a könnyű és gyors élezést kanyarkezdésnél, valamint precíz irányítást, stabil él tartást tesz lehetővé kanyarodás közben. 
NORDICA FRONT SIDE CAMROCK

All Mountain camRock: 25%-os rocker felhajlítás, a szélesebb all mountan léceknél alkalmazzák. Növeli a léc úszási képességét, kezelhetőségét puha hóban. Valamint jelentősen megkönnyíti a kanyar kezdést, rádiusztól függetlenül.
nordica-all-mountan-camrock

 

ROSSIGNOL

Profil

Camber – A léc profilja végig homorú camber ív, ami inkább a jobb éltartást és a nagyobb tempót segíti.

On Trail Rocker / Power Turn Rocker – (90/10) Kezelt pályás precíz csúszásra tervezték. A léc eleje 10% – ban meg van emelve (Rocker Zóna) amik könnyíti a kanyarodást. A maradék 90% hagyományos camber ív, a precíz élfogás szolgálatában.

All-Terrain Rocker / Auto Turn Rocker – (70/30) Kezelt pályás precíz csúszásra tervezték. A léc eleje  és vége meg van emelve (30% Rocker Zóna) amik könnyíti a kanyarodást. A maradék 70% hagyományos camber ív, a precíz élfogás szolgálatában. Enyhén felhajlított eleje és vége könnyed kanyarkezdést, irányíthatóságot és sebesség szabályozást ígér.

Freeride Rocker / Powder Turn Rocker – (50/50) Széles, mélyhavas lécekre nagy rocker felhajlítás jár, elöl és hátul is. Ez biztosítja a könnyed fordulást, felúszást  a kevésbé kezelt, mélyhavas viszonyok között.

EasyDrive Sidecut – Az Easydrive egy puha, megbocsátó oldalkivágás. Ez manőverezhetővé, biztonságossá és stabillá teszi a sílécet.

Oversized Sidecut – Ötvözi a hagyományos, nagyon vékony kialakítású sílécet, modern szélesebb derékszélességgel. A csúcs és a farok keskenyebb szélessége hatékony fogást, valamint teljesítményt és pontosságot biztosít. A kötés alatti szélesítés növeli az irányítást és jobb tartást eredményez kanyar közben. A túlméretezett geometria manőverezhetőséget, teljesítményt és irányítást kínál.

Progressive Sidecut – A klasszikus kivágással ellentétben itt nem annyira agresszíven szélesedik elől a léc oldala. A csőr és a farok is jobban le lett kerekítve. Ez a kialakítás segít a szélesebb freeride / mélyhavas lécek irányíthatóságában mindenféle hóviszonyok között, játékosabbá téve azt.

Extended Sidecut: A Rossignol kifejlesztette ezt a meghosszabbított oldalsó részt, hogy javítsa a nagy sebességű él tartást, tapadást, miközben növeli a kis sebességű kezelhetőséget. A léc elejéig tartó kiszélesítés következtében, a síléc teljes hossza érintkezik a hóval, amikor a síelő élen halad, nagy sebesség mellett. Alacsonyabb tempónál a forgatás könnyebb a csúcs és a hátsó lengőpontnak köszönhetően.

Carbon Alloy Matrix – Ez a vadonatúj szerkezeti rost a nagy hatékonyságú anyagok új korszakának kezdete. A rendkívül könnyű formatervezés és a magas mechanikai tulajdonságok kombinálásával a Carbon Alloy Matrix a síléc teljesítményét az egekbe repíti. A szénszál és a bazaltszál okos keveréke. A szén lendületet, könnyedséget és erőátvitelt biztosít, míg a bazalt hozzájárul a csillapítási, rezgés elnyelési és stabilizáló tulajdonságokhoz.

Air Tip konstrukció: A síléc elején és végén alkalmazott méhsejtes kialakítás. Ez a konstrukció drámaian lecsökkenti a léc össz súlyát, valamint a két legtöbbször hóval nem érintkező rész tehetetlenségi súlyát. Ez jelentősen növeli a manőverezhetőségét, úgy érezzük ultra könnyű lécen csúszunk. Az átlagtól szélesebb all mountan vagy mély hó síknél szokták alkalmazni.
Rossignol_Air_Tip_Structure

Air Tip VAS –  Rezgéscsillapító ami speciális anyagokat használ a léc csúcsánál, hogy kiegyenlítse a keletkező rezgéseket. Minden havas szenzáció a síléc elején kezdődik. Csökkenti a lengő súlyt és elnyeli a léc elejét érő ütéseket, tiszta hóval történő érintkezést és irányítást biztosítva. Az integrált viszko-csillapító kiszűri a terep egyenlőtlenségei által keletkező rezgéseket, megnyugtatja és stabilizálja a sít a koncentrált erő és a tisztább energiaátadás érdekében.

Szerkezet

LCT (Line Control Technology) – A Rossignol új fejlesztése egyenesen a World Cup Race technológia fejlesztési részlegüktől származik.Titánból készült középső sín, amely függőlegesen laminált, és a famag közepén halad át, függőlegesen felfelé és lefelé az egész sí alatt. Úgy tervezték, hogy stabilitást biztosítson és kiküszöbölje az ellenhajlítást, ami folyamatos élfogást és erőátvitelt jelent.

Active Flex – A Rossignol a női lécekhez 3 hajlékonysági profilt használ (Boost, Active, Assist) az Active a középút a nagy sebesség és a könnyed játékosság között.

Flex Tip – A gyorsulás ereje és pontossága hozzáférhetőbb, mint valaha. A dinamikusabb gyorsítást hívatott elősegíteni kanyarba be és kilépéskor. Adaptív torziós vezérlést kínál a csúcson és a faron, hogy a carving fordulatokat instant megkezdhessük majd könnyedén léphessünk ki és át egy újabba. Az egyedülálló kialakítás hatékonyan irányítja az energiát a tisztább erőátvitelhez, ami erőfeszítés nélküli spontaneitáshoz vezet, a carving fordulatok egymásba fűzésének tekintetében. Segít, hogy rátalálj a “flow”-ra síelés közben.

Prop Tech – A síléc elején lévő legfelső megerősített Zicral (speciális alumínium-cink ötvözet) réteget hosszanti irányban ketté, majd még ketté vágták, hogy specifikusan tudjanak külön mozogni a darabok. Így javul az erő átvitel, irányíthatóság, egy kezelhetőbb lécet kapunk.

Prop Tip: Az egyedülálló “méhsejtes” anyaghasználattal kikönnyítik a síléc elejét, így a kanyar kezdés könnyebbé és gyorsabbá válik, játékosabb és precízebb lesz a léc irányítása.

Cap construction – Cap kialakítása csökkenti a súlyt, és kényelmesebb síelési képességeket kínál. Azonnali kényelem, könnyű használat.

Minicap Sandwich – Ez egy tartós szerkezet, melyet 30 ° -os oldalfalakkal, a tetején pedig lekerekített fadlap laminátumokkal építettek. A Minicap szerkezet erősíti a síléc tetejét, és ellenáll a külső hatásoknak annak érdekében, hogy megnövelje a léc tartósságát. A sílécek oldalfalai 30 ° -os szögben helyezkednek el, javítva a lengősúlyt, csökkentve a síléc teljes súlyát, és növelve az élek tartósságát.

Cap – Oldalfal nélküli kialakítása csökkenti a súlyt, és kényelmesebb síelési képességeket kínál. Azonnali kényelem, a könnyű használat.

LCT Wood Core Sidewall – Nyár famag szerkezet, mely megfelelő egyensúlyt biztosít rugalmasság, csillapítás és a súlycsökkentés között. A famag tetején extra üvegszálas réteggel. A négyszögletű oldalfalakon a maganyagok (fa, üvegszál, fém stb.) Vízszintes rétegzése teljes hosszú függőleges oldalfalakkal kombinálva optimális élfogást, pontosságot, egyensúlyt és hatékonyságot biztosít.

LCT Wood Core Ti Sidewall   – Nyár famag szerkezet, mely megfelelő egyensúlyt biztosít rugalmasság, csillapítás és a súlycsökkentés között. A famag tetején titánium fémlapos megerősítéssel. A négyszögletű oldalfalakon a maganyagok (fa, üvegszál, fém stb.) Vízszintes rétegzése teljes hosszú függőleges oldalfalakkal kombinálva optimális élfogást, pontosságot, egyensúlyt és hatékonyságot biztosít.

Poplar Wood Core Sidewall   – Nyár famag szerkezet, mely megfelelő egyensúlyt biztosít rugalmasság, csillapítás és a súlycsökkentés között. A famag tetején extra üvegszálas réteggel. A négyszögletű oldalfalakon a maganyagok (fa, üvegszál, fém stb.) Vízszintes rétegzése teljes hosszú függőleges oldalfalakkal kombinálva optimális élfogást, pontosságot, egyensúlyt és hatékonyságot biztosít.

LCT Hd Core Ai  Sidewall – Speciálisan az új vonalvezérlő LCT technológiára épül, az LCT HD CORE AI egy új, magas sűrűségű szintetikus mag, amely könnyebb és stabilabb, mint a hagyományos nyárfa, kiegyensúlyozva a csillapítást és stabilitást. Eredménye egy élénk, dinamikus és erőteljes síléc.

Hd Core Minicap – Egy forradalmian új, nagy sűrűségű mag, amely könnyebb és stabilabb, mint a hagyományos nyár, kiegyensúlyozza a csillapítást, a stabilitást, valamint az élénk, dinamikus mobilitást és erőt a kevert hóviszonyokhoz és a változó terephez. Élénk, sima csúszás, nagy teljesítmény. A Minicap oldalfal szerkezet erősíti a síléc tetejét, és ellenáll a külső hatásoknak annak érdekében, hogy megnövelje a léc tartósságát.

Dynamic Core Cap – Speciális műanyag kompozit hab szerkezet. Agilis és csillapítja a rezgéseket könnyed sízés közben. A “Cap” olyan fedőlap anyag, ami a síléc élétől az másik éléig gördül (nincs oldalfala), könnyű használatot, kényelmesebb síelési tulajdonságokat  biztosít.

Poplar Woodcore Cap – Nyár famag szerkezet, mely megfelelő egyensúlyt biztosít rugalmasság, csillapítás és a súlycsökkentés között. A famag tetején extra üvegszálas réteggel. A “Cap” olyan fedőlap anyag, ami a síléc élétől az másik éléig gördül (nincs oldalfala), könnyű használatot, kényelmesebb síelési tulajdonságokat  biztosít.

Ash Woodcore – Kőrisfa mag ami rendkívül sűrű, erős de emellett rugalmas is ezért tökéletes választás a felső kategóriás sílécekhez.

Titanal Construction –  Ez a konstrukciós típus a versenyeken bizonyított. Az üvegszál titán-alumínium ötvözet réteggel kombinálva a sínek nagyobb erőt, tapadást és rendkívül nagy pontosságot biztosít a kanyarokban.

Carbon Construction –  Ez a konstrukciós típus a versenyeken bizonyított. Az üvegszál carbon réteggel kombinálva a sínek nagyobb erőt, tapadást és rendkívül nagy pontosságot biztosít a kanyarokban.

VAS Woman (Vibration Absorption System) – Rezgéscsillapító réteg, speciális anyagokat használ a léc csúcsánál, hogy kiegyenlítse a keletkező rezgéseket. Csökkenti a lengő súlyt és elnyeli a léc elejét érő ütéseket, tiszta hóval történő érintkezést és irányítást biztosítva. Az integrált viszko-csillapító kiszűri a terep egyenlőtlenségei által keletkező rezgéseket, stabilizálja a sít a koncentrált erő és a tisztább energiaátadás érdekében.

Twin Pulsion – A szélesebb, formázott, fémmel megerősített felület a kötés alatt növeli a torziós merevséget a nagyobb pontosság és teljesítmény érdekében. A sín a rezgéselnyelés érdekében ívelt összeköttetésben áll a síléc magszerkezetével, így erőt továbbít a csőrre és a farokra.

VÖLKL

Profil

Progressive Technology – A technikai innovációk nem csak a felső kategóriában jelentkeznek. A Völkl a szabadidő-sízőkre is gondolt az idei szezonra történő felkészülés során. A Progressive rendszerrel szerelt modellek képesek a felhasználóval együtt fejlődni, illetve hozzájuk alkalmazkodni. Ezek a modellek képesek a terhelés hatására, a kanyarokban a döntések mértékének függvényében eltérő tulajdonságokkal kiszolgálni a sízőt. Egy kezdő kisebb tempójához és döntéséhez egy számára kedvező rádiusz érték párosul, rásegítve a kanyarok végrehajtására. A tempó és a lécek dőlés-szögének növekedésével a rádiusz is fokozatosan megnyúlik, a kanyarok elnyújtásának érdekében.

XTD Tip and Tail Rocker: Egyedi rocker profil, a léc eleje és vége hosszabb felhajlítást kapott, rövidebb camber szekcióval középen. Valamint léc elejét megerősítették, a középszekciót pedig puhábbra csinálták. Ez a kialakítás rendkívül finom él váltásokat tesz lehetővé komolyabb tempó mellett is.

Full Rocker -Egy sima, fokozatos hajlítás a csúcstól a végéig, megfelelő oldalkivágással és szimmetrikus hajlási profillal. A jobb fordulékonyság érdeképen középen nem rendelkezik camber zónával.

Tip Rocker – profilja enyhén megemeli a csúcsát, a léc többi részén camber ívet alkalmaz. Ez a kialakítás nagyban könnyíti a kanyarodást és magabiztos éltartást nyújt kemény havas pályán, rosszabb körülmények között.

Triple Radius – A tripla rádiusszal korábban nem tapasztalt dinamikus fordulókat érhetünk el. Lehetővé teszi a jobb irányítást és az erőátvitelt az egész fordulóban – kezdve a pontos fordulás indítással és a pontos csúszási fázissal a forduló végén a végső gyorsulásig.

Szerkezet

Composite Core – Speciális műanyag jellegű hab mag szerkezet. Agilis és csillapítja a rezgéseket könnyed sízés közben. A középső zónában üvegszálas erősítés.

3D Ridge Core – Kifinomult CNC marási eljárással létrehozott, egymás feletti fa réteg magok, melyek függőleges 3D gerinc alakot alkotnak. A szélesebb alsó rétegen, egy keskenyebb réteg. A központi famag a szuper vékony szárnyaival jelentősen csökkenti a léc össz súlyát, valamint az úgynevezett lengő súlyt. Így optimalizálja és növeli a stabilitást, a korábbi hasonlóan erős lécekhez képest lényegesen könnyebb kezelhetőség, irányíthatóság mellett. Ezzel a szerkezettel minimálisra csökken a középső gerinc körül lévő inerciális tömeg, és jelentősen növekszik a síléc agilitása. Ugyanakkor a középső gerinc lehetővé teszi a léc keménység eloszlás pontos méretezését, ami egy különösen harmonikus hajlékonysághoz vezet. Az élek mentén elvékonyodó oldalrészek hatására penge élesen állnak bele az élek a pályába, ketté vágják a jégrögöket is. A legkellemetlenebb jégrögös pálya szakaszon is stabil él tartással csúszhatunk.

Full Sensor Woodcore válogatott könnyű fa magja alulról indul, és kiterjed a síléc teljes szélességére. Kombinálja a kivételesen sima hajlékonyságot a megbocsátó teljesítménnyel.

Dual Woodcore – Kettős szerkezet, PU műanyagba ágyazott vastag, nem laminált, azaz nem csíkokból egybe ragasztott, hanem egybefüggő fa lap. Könnyű súly mellet relatíve erős tartást ad, felveszi a versenyt a puhább teljes famagokkal.

Dual Woodcore XL – Kettős szerkezet, PU műanyagba ágyazott vastag, nem laminált, azaz nem csíkokból egybe ragasztott, hanem egybefüggő fa lap. Könnyű súly mellet relatíve erős tartást ad, felveszi a versenyt a puhább teljes famagokkal.

Multilayer Woodcore – A bükk és a nyárfa kombinációja rendkívül erős fa magot eredményez, amely a csatlakozási területen kemény fából és könnyű fából áll. Kombinálja a kivételesen sima hajlékonyságot a megbocsátó teljesítménnyel.

Powered by Steel – Acéllemez mely kiegyensúlyozott és stabil érzést biztosít, nagy tempónál, teli talpon csúszva is , és magas élszögű fordulatoknál is.

Glass Frame – Ez az üvegszálas megvastagítás a széleknél a síelők széles körének segíti a hozzáférést a dinamikus és sportos síeléshez, miközben stabilitást és ütéscsillapítást nyújt a síléc csúcs és farokrészében.

Powered by Titanium – Titánium réteg rögtön a fedőlap alatt biztosítja a még stabilabb tartást nagy sebességnél.

Sensorwood Light famag szerkezet: speciális cnc maró technológiával készült, laminált bükk és nyárfa keveréke, mely pihe könnyű, de torziósan rendkívül szilárd. Könnyen forgatható, de nagy tempónál is stabil lécet kapunk így.

UVO 3D – (Ultimate Vibration Object) 360 fokos rezgésszabályozó rendszer. A technológia lényege egy rugalmasan rögzített ellensúly, ami a keletkezett negatív rezgések ellen dolgozik a tér minden irányában, és azokat csillapítja. Így jobban irányítható marad a síléc, és folyamatosabb lesz a hókontaktus, ez pedig egy jobban kezelhető lécet eredményez. Működésének elve a tömegtehetetlenség és az erő-ellenerő. A léc csőréhez rugalmasan rögzített súly a talajjal történő ütközés erejével kilendül, de tehetetlenségénél fogva tovább haladna, így a visszalendülő síléc csőrét lefékezi, és ugyanígy csillapítja a további kitéréseket is. A szerkezet egyszerű és teljesen kézenfekvő a megoldás. Ez a szabadon lebegő rezgéscsillapító technológia nemcsak a léc elején keletkező rezgéseket csillapítja, hanem torzionálisan a teljes léc hosszában csillapít, hihetetlenül sima siklást eredményezve magas teljesítmény mellett.  Video itt

U.V.O. (Ultimate Vibration Object) – A technológia lényege egy rugalmasan rögzített ellensúly, ami a keletkezett negatív rezgések ellen dolgozik a tér minden irányában, és azokat csillapítja. Így jobban irányítható marad a síléc, és folyamatosabb lesz a hókontaktus, ez pedig egy jobban kezelhető lécet eredményez. Működésének elve a tömegtehetetlenség és az erő-ellenerő. A léc csőréhez rugalmasan rögzített súly a talajjal történő ütközés erejével kilendül, de tehetetlenségénél fogva tovább haladna, így a visszalendülő síléc csőrét lefékezi, és ugyanígy csillapítja a további kitéréseket is.

Bio Logic: Ez a konstrukció számos nő specifikus jellemzővel bír. Hajlékonyabb léctest, és vékonyabb hátsó rész megnöveli az irányíthatóságot kisebb energia ráfordítás mellett, hogy élvezetesen csúszkálhass egész nap. A kötés elülső részét picit megemelik a sarok részhez képest, ez természetesebb tartást eredményez, kíméli a térdeket, könnyíti a kanyar kezdést. A WOODCORE xtraLIGHT famag szerkezet speciális cnc maró technológiával készült, laminált bükk és nyárfa keveréke, mely pihe könnyű, de torziósan rendkívül szilárd. Könnyen forgatható, de nagy tempónál is stabil lécet kapunk így. Valamint tartalmazza a rocker felhajlítást, ami szintén a kanyarodást könnyíti.  Bővebben itt.    Videó itt.

völkl bio logic tec

Efficiency Technology: A sportos síléceknél úgy fejlesztették tovább a kötést, famagot és a teljes kialakítást, hogy jelentős súly csökkentést érjenek el a teljes síléc tekintetében teljesítmény romlás nélkül. Így kevesebb energiával, kevésbé elfáradva ezért tovább élvezhetjük a tempós száguldást. Valamint javult a lécek kezelhetősége, komfortosabb lett a síélmény. Valamennyi újabb modell megkapta ezt a fejlesztést, különösen a női lécek.

3D.Glass –  A Völkl fejlesztése a síléc általános teljesítményének és stabilitásának további javítására, még kritikus hóviszonyok között is. A klasszikus üvegszerkezetekhez képest a háromdimenziós és többszörösen hajtogatott üvegrétegek a csúcs- és farokrészben fokozott éltartást és élénkebb visszapattanó viselkedést eredményeznek kanyarokban.

Power/Tough Box Powered by Titanium: Ez egy több rétegű famag szerkezet titániummal megerősítve. Rendkívüli rugalmasságot kölcsönöz a lécnek, stabil torzós szilárdság mellett. A kötés alatti részen tömörebb bükk fát használnak, hogy a bele csavarozott kötés biztosan a helyén maradjon, nagyobb erőhatásoknak kitéve is. Valamint így növekszik a léc stabilitása is. A két végében lágyabb, könnyebb nyárfát alkalmaznak, mely által rugalmasabb, könnyebben forgatható lesz a léc.

völkl tough box titanium

Speedwall 2.0 Multilayer Woodcore – lényege, hogy az oldalfal rendkívül tömör fa réteggel van laminálva, a közepe pedig sokkal rugalmasabb, könnyebb fából készült. Ennek számos előnye van, ami többek közt az agresszív, gyors “verseny” sízés közben érezhető. Az oldal fallal szomszédos keményfa réteg közvetlen erő átvitelt eredményez, javítva az él tartást és segíti az éleket a külső erőkkel szemben. A középső puhább réteg növeli a léc manőverezhetőségét és csökkenti annak össz súlyát.
völkl full sensor woodcore light

Full Sidewall – Közvetlen és erős erőátvitel teljes hosszúságú oldalfalakkal.

Full Sidewall / Mini Cap – Végig oldalfalas konstrukció, de nem teljes magasságú, a tetején lehajlított fedőréteg van. Kiegyensúlyozott kombináció, remek tartást ad de mégsem túl agresszív.

Center Sidewall – Középső oldalfal, közvetlen és erőteljes erőátvitel részleges oldalfalakkal a sí közepén a kötés alatt, stabilabb él tartást eredményez csúszás közben.

Bio Logic:  Nők számára kialakított szerkezeti felépítés. Jobb dinamika, kevesebb erőfeszítés, könnyebb fordulás és jobb védelem a térdízülethez – azaz BIO-LOGIC. A projektet egy tanulmány indította el, amely azt mutatja, hogy a nők térde sokkal nagyobb valószínűséggel sérül meg síelésnél, mint a férfiaké. Nem azért, mert másként síelnek, hanem mert anatómiájuk érzékenyebben reagál a deformációkra. A híres orvosokkal és sportolókkal való szoros együttműködésben a Völkl csapata sikerrel dolgozott a BIO-LOGIC fejlesztésében, hogy javítsa a síelési élményét, miközben csökkenti a szélsőséges erőfeszítéseket. A térdet csökkentett stressz-szintnek teszik ki, a lábizomzat finomabb és kiegyensúlyozottabb aktiválásával. A kötés orra alatti emelés könnyebb megindulást eredményez és dinamikusabb testtartásra kényszerít, valamint tökéletesebb szögbe állítja a térdet mint a technológiát nem alkalmazó sílécek. Az eredmény rendkívül hatékony és kevésbé fárasztó a használója számára. A rendszerhez kifejlesztett geometria sajátossága, hogy a rádiusz a kötés előtt kisebb, mint a kötés mögött. Ez a rádiusz különbség segíti használóját a gyors kanyarokban, hogy azok harmonikusan, de pontosan legyenek végrehajtva. Az ilyen modellek keménységét összehangolták az előbbi két tulajdonsággal, a geometriával és a lécközépponttal. A végeredmény egy még rugalmasabb, felhasználója számára energiatakarékos mégis sportos modell-család megszületése. 

 

 

Alpine Tip Rocker profilja enyhén megemeli a csúcsát, a léc többi részén camber ívet alkalmaz. Ez a kialakítás nagyban könnyíti a kanyarodást és magabiztos éltartást nyújt kemény havas pályán, rosszabb körülmények között.

XTD Progressive Technológia: Egyedi 3d formai kialakítás, amely stabilizálja a léc elejét és továbbítja a keletkező erőket a léc közép pontja felé. Az eredmény a kényelmesebb, kevésbé döcögős csúszás. Rendkívül stabil, jól irányítható konstrukció. A progressive flex technológiának (külömböző keménységüre van gyártva a léc, a vége puhább) köszönhetően puhán jövünk ki a kanyarból és erőteljesen csúszhatunk a következőbe.

völkl xtd progressive technology

P-Tex 2100 extra sűrűségű és simaságú talp anyaga rendkívüli gyorsulást tesz lehetővé.

P-Tex 4504 Base – Szinterelt, nagy molekulasűrűségű talpanyag a maximális sebesség elérése érdekében. Ellenálló a kopással szemben és nagyon jól felveszi a waxot. Ezt a típust kizárólag a verseny és csúcskategóriájú lécein használja a Völkl. Az anyag még hő és elektromos vezető tulajdonságokkal is rendelkezik ami még tovább csökkenti a léc alatt keletkező ellenállást.

Kötés

Marker iPT Wideride XL 12 GW – A Marker és a Völkl kifejlesztette az iPT Wideride rendszert, amelynek érintkezési felülete 30%-kal szélesebb a standardnál. Ráadásul a kötés lényegesen közelebb van a síléc széléhez szerelve. Ez segíti az energia közvetlenebb és folyamatosabb áramlását az élek felé. A szélesebb sílécek ezáltal agilisabbá, érzékenyebbé és könnyebben irányíthatóvá válnak. A sílécek jobban reagálnak a síelő jelzéseire, a nyomás és az él alkalmazására, így pontosabb és erőteljesebb karakterisztikát biztosítanak. DIN-ISO: 4.0-12.0

Marker iPT Lowride XL 13 GW – A Marker és a Völkl kifejlesztette az iPT Lowride rendszert, nincs többé felfúrt kötéssín, közvetlenül a síléc magszerkezetébe van beleépítve a kötéscsatlakozás. amely így 10mm-rel közelebb van a síléchez jobb irányíthatóságot és közvetlenebb kapcsolódást téve lehetővé, nem utolsó sorban javítja az éltartást. GripWalk kompatibilis DIN-ISO: 4.0-13.0