Segítség Bukósisak Kiválasztásához

Mire figyeljünk sí bukó sisak bukósisak vásárlásakor? Hogyan válasszunk sí sisakot bukósisakot?  Itt választ kapsz pontról pontra.

A bukósisak nem csak meleg, kényelmes dizájnos viseleti kellék, hanem megóvja fejedet a sérüléstől, akár az életedet is megmentheti. Ezért fontos hogy viseld síelésnél vagy snowboardozásnál.

Gyakran felmerül a kérdés a kerékpáros, lovagló, motoros stb. sisakom jó e síeléshez? A rövid válasz nem. Minden sportnak megvannak a sajátosságai, amiket figyelembe kell venni. A sí vagy snowboard sisaknak melegnek kell lennie, mivel télen használod. Sapkát nem lehet alá rakni, mert az a védelem rovására megy, elmozdul ütközéskor a fejeden. A kerékpár sisak ezzel szemben jó ha szellőzik, és nem pedig meleg. A motoros sisakokat erősebbre, ezáltal nehezebbre is gyártják, feleslegesen cipelnél ekkora többlet sújt a fejeden egész nap.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretet sí vagy snowboard bukó sisakból?

Első körben jó ha körbe méred a fejed egy centivel nagyjából egy ujjnyival a szemöldököd felett, minél szorosabban, így megkapd a fej méretedet. Pl. 56cm, ebben az esetben 56cm sisakra van szükséged, vagy olyan állítható méretűre, ami lefedi az 56centit, pl. 54-57cm sisak. A sisakok lehetnek fix vagy állítható méretűek. Ha két méret határán vagy egy sisak típusnál, akkor általában a kisebb méretet érdemes választani, az fogja szorosabban a fejed.

Ha megvan a méret, el lehet kezdeni felpróbálni, itt arra kell figyelni hogy minél jobban passzoljon a fejedhez. Az emberek fejformája különböző így nincs általánosságban mindenkinek jó sisak, egyén függő hogy melyik a kényelmes a fejedhez. Akkor jó egy sisak, ha a fejedet megrázva nem lötyög, valamint ha mozgatod a kezeddel jobbra – balra, fel – le akkor szinte a bőrödet húzza, ne tudjon könnyen mozdulni a fejeden. Viszont ha felvéve túl szűk, kényelmetlen, nyom valahol, akkor az nem jó számodra.

Gyerekek számára ugyan ezeket a szempontokat kell figyelembe venni, a legfontosabb hogy ne akarjunk nagyobb méretet venni azért, hogy majd jó lesz jövőre is… Nem biztonságos, elveszi a sisak védő hatását! Semmi képen ne adjunk sapkát a sisak alá rá, vékony sí maszkkal viselhető csak együtt. Ami hideg idő esetén hasznos, védi az arcát a hideg széltől.

Beágyazott méret állításra is van lehetőség sok sisak esetén. Miután felvettük, tekerjük, vagy húzzuk addig a méret állítót, még kellő képen nem illeszkedik fejünkre.

A belső bélés a legtöbb sisaknál kivehető, mosható, aminek leginkább használt sisak vásárlásánál van szerepe.

Szellőzés szempontjából minden sisak kialakítás tartalmaz szellőzőket, hogy áramolhasson a levegő, komfortosabb legyen a viseletük, ne izzadjunk bele. Bizonyos típusoknál nyitható – csukható a szellőző, akár oldalanként külön – külön is.

Sisak fül rész szempontjából lehet kemény vagy puha fülű a bukó. A kemény fülű bukó egy részből áll, valamelyest jobban véd, de kényelmetlenebb. A puha fülűnél, hajlékony és kivehető a fül rész, ezek a kényelmesebb jobban elterjedt típusok. Ha fent van a fülrész, kicsit korlátozza hallásunk, de véd a hidegtől. Jó időben célszerű leszedni.

Ha sí szemüveggel együtt akarjuk viselni a sisakot, érdemes a szemüveggel együtt is felpróbálni, hogy minél inkább illeszkedjenek egymáshoz. Minden sisak hátulján van egy szemüveg pánt tartó rész.

Szerkezeti felépítés szerint is többféle sisak típust különböztetünk meg. Létezik In-Mold, Hard Shell ABS, Soft Shell konstrukció. Ezeknek a védelmi mechanizmusuk és súlyukban van eltérés.