Segítség Sícipő Kiválasztásához

A bal oldali szűrő segítségével szűrhetsz Ár, Európai cipő méret és márka szerint. A zölddel jelölt méretek azok amik készleten vannak.

Termékeink több üzlet között oszlanak meg, ezért ha valami konkrét terméket néznél meg érdemes előtte telefonon, e-mailben érdeklődni hogy hol található. Illetve több terméket át is szállítunk a számodra kívánatos üzletbe, mindenféle kötelezettség nélkül, számunkra mindegy hogy éppen hol vannak.

Sícipőink ki is kölcsönözhetőek, kipróbálhatóak, majd ha bevált és megveszed, lejön az árából a kölcsönzési díja. Értelem szerűen azon termék árából jön le a kölcsönzési díj, amit kölcsönöztél, másra nem vásárolható le, ha nem vált be! Az új, valamint néhány használt síléc, sícipő nem kölcsönözhető, csak eladásra van! A kölcsönzési árakat a kölcsönzés menüpontban találod!

 

Régi felszerelésed, amennyiben az piacképes, beszámítjuk! Használt és új termékeinkre egyaránt 1 évnyi teljes körű garanciát vállalunk!

Használt magas kategóriájú sícipőből nagy választékunk van, általában mindenki talál magának. Kiválasztását személyesen ajánljuk, fel kell próbálni párat. Csak akkor rendeld neten keresztül ha már ismered az adott típust, vagy nagyon nincs időd eljönni személyesen. Ha elhozod a síléced, be is állítjuk a választott cipőhöz kötésed.

Mire figyeljünk sícipő vásárlásakor? Hogyan válasszunk sícipőt, síbakancsot? Mire figyeljünk sífelszerelés választásakor? Itt választ kapsz pontról pontra.

A próbálásról

Próbálásnál az összes csatot be kell csatolni, hogy a sarok a helyére kerüljön, és ha kényelmesnek tűnik, benne lenni pár percet. Célszerű sízoknival sajáttal, -próbazoknit tudunk adni- próbálni. Sízokniból a vékonyabb, erre a célra fejlesztett technikai anyagból készült zoknikat ajánljuk a vastagabb zoknikkal szemben. Mert így hatékonyabban megy át mozgásod a sílécre. Igazán csak a pályán derül ki hogy bevált e a cipő a lábadhoz, illetve ha otthon tévézéshez felveszed 1-2 órára, akkor is előjöhetnek esetlegesen a kényelmetlenségi problémák. Használt cipő vétele esetén ha síeltél vele és nem vált be, akkor vissza cseréljük 1 hét kölcsönzési díj levonásával. Ez az új cipőre nem vonatkozik! Így töredékét vesztesz rajta, mintha újként veszed és akarsz tőle megszabadulni.

Flex indexről

Sícipőknél a Flex index ami egy fontos adat. Ez a bakancs keménységét, hogy mennyire stabilan tartja a lábadat, azt jelzi. A kezdő cipők 20-40-es flex indexűek, semmire nem jók senki számára (olcsó plázás kategória, amit az első síelés után hoznak beszámítani, normálisra cserélni). 50-60 flex index középhaladónak fogható fel, de bárki számára a 70-90 flex index a legideálisabb, sítudástól függetlenül. Ezek a cipők azok, amik rendesen megtartják a lábadat, és a láb mozgásod nem a cipőn belül történik, hanem közvetlenül a lécnek adod át. Így kisebb energiával, élvezetesebben síelsz, gyorsabban fejlődsz. A 100 feletti flex index már kényelmetlen lehet egy egész napon át, bár ez erősen típus függő. A flex index mérőszám nincsen sztenderdizálva a különböző márkák közt, szóval egy 100-as flexű cipő lehet hogy puhább mint egy másik márka 80-as flexű cipője! Kiindulásnak jó ez az adat, de nem érdemes túlságosan komolyan venni cipők össze hasonlításánál, leginkább az számít amit érzel ha felveszed a cipőt. Két cipőt összehasonlítani egyszerre felvéve lehet, egyiket a jobb, másikat a bal lábra.

A méretezésről

A cipő méretek megvannak adva európai, valamint mondo point méretezésben, ami elvileg a láb hosszát jelenti centiméterben. Pl. a 39-es európai méret 25,5 Mondo Point méretnek felel meg, azaz 25,5 cm hosszú lábra jó. Ez a méretezés sajnos márkánként némileg eltér. Valamint a cipőkön feltüntetett európai méret általában kisebb mint amilyen lábra valójában jó. Lábhosszúságodat magad is lemérheted, illetve a boltban van nálunk ennek mérésére alkalmas eszköz.

Az Európai méret a Mondo Point * 1,52 szorzatból is megkapható.

Ide kattintva tekintheted meg mérettáblázatunkat, melyet tapasztalat alapján állítottunk össze.

Hogy mi mindent tudhat manapság egy sícipő, milyen jellemzői vannak itt tudhatod meg.

A sícipők számos funkciót, állíthatóságot kínálnak a teljesítmény fokozására, a használat megkönnyítésére, valamint a minél precízebb lábunkhoz passzolás érdekében.

A csatok 1-4 ig változhat. 1 csatosak a kis méretű gyerek cipők, vagy régi felnőtt cipők amiket nem érdemes választani mert alig tartják a lábat. A legelterjedtebb a 4 csatos cipők, ezek tartanak a legjobban, legnagyobb a személyre szabhatóságuk a 4 különböző irányú csat révén. De egyre jobban terjednek a szélesített csatos (2 nagy, vagy 2 normál és 1 nagy) cipők, ezek hasonlóan jól tartanak, és egyszerűbb a becsatolásuk. A csatok lehetnek műanyagból vagy fémből (általában aluminium ötvözet). Az utóbbi tartósabb, elegánsabb de a műanyaggal sincs probléma, szokták bírni 10-15 évig. Makro állításuk, ez nagyobb 1cm lépésközű állítást jelent, lehet automatikus, azaz egy gomb segítségével szerszám nélkül mozgatható, vagy  3-as imbuszkulcs vagy csavarhúzóval állítható. Mikro állításuk (ha van) a csatok ki be csavarozhatóságát jelenti, ez egy finom (miliméteres) állítás. Nem mindig vonatkozik mind a 4 csatra. Lehet még 3D állítási lehetőség is (leginkább a salamon márkánál) ez az alulról 2. csat szögének állítását jelenti kézmozdulattal (auto) vagy imbusz kulccsal.

A bakancsok belső bélése kivehető, szárítható, mosható. Bélés fajtából sok fajta létezik, pl. thermic fit, thermo fit stb. Léteznek géppel lábra melegítős bélések is, de manapság értelmüket vesztették, mivel a legtöbb bélés használat közben a láb hőének hatására hozzá alakul lábformánkhoz egyébként is. Így mindegy hogy használt vagy új cipőt vásárolunk.

Canting állítás segítségével a bakancs dőlés szögét módosíthatjuk, mennyire legyen előre döntve a szára. Beállításához kell egy plusz ember aki rögzíti a rajtunk lévő bakancsot a kívánt állapotban.

A lépés funkció/sétáló funkció: kapcsoló segítségével válthatunk egy puhább sétálásra alkalmas kényelmesebb és egy keményebb síelésre alkalmas állás között. Vagy automatikus is lehet ez a váltás a kötésbe lépéssel. A gyakorlatban túl sok értelme nincs ennek a funkciónak, nem érezni érdemleges különbséget, illetve a kényelmesebb sétálás, hüttében üléshez érdemes kicsatolni a csatokat. A magasabb flex indexű cipőkbe bele sem rakják ezt, hogy ne gyengítsék a héjt.

A változtatható flexibilitás egy puhább és keményebb állást kínál. Vagy kézzel vagy imbusz kulccsal állítható. Pl 60-80 így van megadva a cipőnél a flex index.

Ezeken kívül számos dolgot kínálnak még a gyártók márka specifikusan, melyek megítélése relatív, minek van vagy nincsen értelme.