Segítség Síléc Választáshoz

Síléc technológiákról itt olvashatsz.

A bal oldali szűrő segítségével szűrhetsz ár, síléc méret és márka szerint. A zölddel jelölt méretek azok amik készleten vannak. Áraink kötéssel együtt értendőek!

Termékeink több üzlet között oszlanak meg, ezért ha valami konkrét terméket néznél meg érdemes előtte telefonon, e-mailben érdeklődni hogy hol található. Illetve több terméket át is szállítunk a számodra kívánatos üzletbe, mindenféle kötelezettség nélkül, számunkra mindegy hogy éppen hol vannak.

Használt síléceink, sícipőink nagy része kikölcsönözhető, kipróbálható, ha kölcsönzés után valami bevált, akkor annak vételárából lejön a már korábban megfizetett kölcsönzési díj! Értelem szerűen azon termék árából jön le a kölcsönzési díj, amit kölcsönöztél, másra nem vásárolható le, ha nem vált be! Az új, valamint néhány használt síléc, sícipő nem kölcsönözhető, csak eladásra van!  A kölcsönzési árakat a kölcsönzés menüpontban találod!

Régi felszerelésed, amennyiben az piacképes, beszámítjuk!

Használt és új termékeinkre egyaránt 1 évnyi teljes körű garanciát vállalunk!

Visszavásárlás, beszámítás: Ha használat közben kiderül, hogy nem vált be a vásárolt használt síléc, snowboard, sícipő vagy snowboard cipő, akkor azt vásárlástól számított 3 hónapon belül fix 12 napos bérleti díj levonásával be tudjuk számítani másik termék árába. Sí/snowboard cipő esetén ez -10000 Ft, VIP (vételára < 35000 Ft) Sí/snowboard cipő esetén -20000 Ft, síléc/snowboard esetén -15000 Ft. VIP2  (vételára < 60000 Ft) léc /snowboard esetén -25000 Ft. A 3 hónap után, a következő szezonban visszahozott termékeket fél áron számítjuk be. A beszámítási ár független attól, hogy hány napot volt használva a felszerelés, 1 vagy több napnál is ugyan annyi. Csak jó állapotú, sérülésmentes felszerelést számítunk be. Kizárólag beszámítani tudunk, készpénzért nem veszünk vissza!

Használt léceink állapota különböző, ezért a személyes vásárlás az ajánlott! Ha még is rendelnéd, előtte nem árt telefonálni, és meg tudjuk mondani az adott léc állapotát, valamint hogy jó lehet e számodra! Megvételre csak a technikai szempontból kifogástalan állapotúakat kínáljuk! Az összes síléc vaxolva, élezve, sima talppal kerül eladásra, tehát a kötés beállítása után használatra kész! Ha el hozod magaddal a cipődet vagy veszel nálunk, be is állítjuk a választott léchez.

Mire figyeljünk síléc vásárlásakor? Hogyan válasszunk sílécet? Mire figyeljünk sífelszerelés választásakor? Itt választ kapsz pontról pontra.

Milyen méretű sílécre van szükségem?

Magyar viszonylatban, tekintve hogy nem vagyunk egy kiköpött síelős nemzet, rövidebb léceket javaslunk, mint ami egy külföldi méret ajánlásban van írva. Hagyományos profilú (camber) sílécből, kezdő síelőknek, felnőttnek és gyereknek egyaránt 20cm-rel kisebb lécet ajánlunk, mint a magassága! Középhaladó – haladónak 10-15centivel kisebbet. Ha rocker profilú lécet választasz akkor átlagban 5centivel nagyobbat érdemes választani, mivel a léc eleje, és néha a vége is fel van hajlítva, így nem a végénél, hanem hamarabb kanyarodik. Tehát kezdőknek -15cm a magasságból, haladóknak -5-10 centi. A profilokról lentebb olvashatsz részletesebben.

Egyébként, ha a síléc méret választásról van szó nincsen általános szabály mi a legjobb. Figyelembe kell venni adottságainkat, magasságunk, súlyunk. Ezen kívül befolyásolja még sí tudásunk, hogy milyen fajta pályán használjuk a legtöbbet, milyen típusú lécet akarunk venni. Alapvetően a megfelelő méret a vállunk és fejünk teteje közé esik. Ebben a tartományban lehet ingadozni, a rövidebb és hosszabb síknek is megvan az előnyük.

2013-1-4_ski_adult_v2

 

A rövidebb síléc előnyei:

Könnyebbek, jók gyors és könnyű kanyarokhoz, mivel kevesebb kapcsolatuk van a hóval. Így kezdő – középhaladó síelők számára ideálisabbak. Ideális azok számra is, akik hagyományos „camber” profilú lécet akarnak, nem pedig visszahajlított rockert. Ha kisebb a súlyod, mint az átlagnak a magasságodban, válasz rövidebb lécet. A rövidebb lécek könnyen fordulnak, de kevésbé stabilak, mint a hosszabbak. Ennek nagyobb tempónál van jelentősége.

Hosszabb síléc előnyei:

Előnyös haladó, gyors, agresszív stílusúaknak, vagy nehezebbek számára. Pályán kívüli vagy fun parkos használatra is előnyösebb. Felhajlított rocker profilú lécből is hosszabb kell. Ha nagyobb a súlyod, mint az átlagnak a magasságodban, válasz hosszabb lécet, hiszen így súlyod nagyobb felületen oszlik el.

Tudásszint

A sílécgyártás fejlődésének hála, a modern lécek elég széles tudásszintre alkalmasak. Magyarul, ha kezdőként egy haladó lécet veszel, abból hátrányod nem származik, csak egy darabig nem használod ki a léc tudásszintjét. Azonban alapjában van pár útmutatás, amit érdemes követnünk a tudás szintünknek megfelelő síléc kiválasztása érdekében.

Segítség a tudás szintek meghatározásához:

Kezdő – középhaladó szint:

Ha most kezdesz síelni vagy még dolgozol a helyes kanyarodási technika elsajátításán. Ha leginkább a zöld és kék pályákon érzed magad komfortosan. Ha sebességed átlagban nem haladja meg a 30-40km/h-t. Általánosságban a kezdő sí könnyebb, puhább anyagokból készül, kompozit, hab vagy lágyabb fa mag, és cap konstrukció, ezért könnyen hajlik alattunk (puhább felx) valamint keskenyebb. Emiatt könnyű vele fordulni és megbocsájtóbb hibáiddal szemben, vagy ha ingadozik az egyensúlyod.

Középhaladó – haladó szint:

Az emberek nagy többsége ebbe a kategóriába esik. Ha már megbízhatóan elsajátítottad az alaptechnikákat. Ha zöld, kék és bizonyos mértékig piros pályán is jól érzed magad, valamint 1x egy nap le tudsz jönni a feketén is. Ha kezded felfedezni a pályán kívüli sízés örömeit. Ha legtöbbször 55-75km/h sebességgel csúszol. Érdemes egy kicsit szélesebb lécet famag szerkezettel, szendvics oldalfalas felépítéssel választanod, ami kevésbé hajlik, mint egy kezdő sí.

Haladó – profi

Ha agresszív síelő vagy, aki gyakran szeret max sebességgel száguldani 70km/h felett, függetlenül a terepviszonyoktól piros, fekete, kezeletlen szűzhavas pályán vagy bárhol jól érzi magát, miközben dönget lefelé. Olyan lécet válassz, ami erősebb famagos, oldalfalas szerkezetű, megerősítve valamilyen plusz, általában fém lapos réteggel, ami lehet karbon, titánium, magnézium, acél, bambusz, stb. Ezek a lécek jobban tartanak és irányíthatóak nagy tempó mellett is. Általában keményebbek torziósan és hosszanti irányban is.

Síléc dimenziós adatok

A legtöbb lécnél fel van tüntetve 3 szám miliméterben, ezek a síléc dimenziói. Pl.: 110/80/104mm Az elejének, közepének és végének szélessége. Innen a legfontosabb a közepének, „derekának” a szélessége, összehasonlítás végett a léceknél. A keskenyebb derekú lécekkel könnyen lehet gyors él váltásokat csinálni, carvingolni, a szélesebb lécek jobban „úsznak” por, frissen esett hóban, vagy pályán kívül. A szlalom (SL) vagy grand slalom (GS) lécek vékonyak és leginkább kezelt pályára valók. Az „All mountan” lécek képviselik a közép utat, és vannak jó széles, mélyhavazásra való lécek is.

Rádiusz, fordulási sugár  

A síléc dimenziós adataiból adódik a fordulási sugara (rádiusz) ami méterben van megadva, azt jelzi hogy egy léc ekkora sugarú körívvel rendelkezik. Ez egy elvi adat, ami a lécek fordulékonyságának összehasonlítására szolgál. Minél kisebb ez a szám, annál fordulékonyabb, könnyebben kanyarodik egy síléc. A nagyobb rádiuszú léc lassabban kanyarodik, viszont stabilabb nagyobb tempónál. Manapság sok modern léc kombinál 2 vagy több rádiuszt, hogy változatosabb legyen. A 16m alatti rádiuszt rövid rádiusznak, 16-22m-ig közép rádiusznak, 22m felett nagy (hosszú) rádiusznak mondjuk.

Síléc profil

A carving léceken belül profil alapján (oldalnézet) megkülönböztetünk hagyományos úgynevezett camber és rocker profilú léceket, valamint a két profil számos kombinációját. A camber hagyományos profilnál felfelé áll a léc közepe, földre téve az eleje és vége érinti azt. Sokáig csak ez a profil létezett, 2010-11 óta jött be a rocker profil (fordított camber), ahol földre téve a léc közepe ér le, és az eleje-vége van felhajlítva. előnye hogy könnyebb vele a kanyarkezdés, de kevésbé stabil mint a camber profil. A legtöbb síléc a két profil valamilyen kombinációja, a legtöbb esetben csak a léc eleje van felhajlítva.

 

ski_guide_camber ski_guide_rocker ski_guide_rocker_camber ski_guide_rocker_camber_rocker ski_guide_rocker_flat_rocker