Segítség Snowboard Kiválasztásához

Termékeink kikölcsönözhetőek, kipróbálhatóak, ha kölcsönzés után valami bevált, akkor annak vételárából lejön a már korábban megfizetett kölcsönzési díj! 
Értelemszerűen azon termék árából jön le a kölcsönzési díj, amit kölcsönöztél, másra nem vásárolható le, ha nem vált be!
A kölcsönzési árakat a kölcsönzés menüpontban találod!

Régi felszerelésed, amennyiben az piacképes, beszámítjuk!

Használt és új termékeinkre egyaránt 1 évnyi teljes körű garanciát vállalunk!

Használt deszkáink állapota különböző, ezért a személyes vásárlás az ajánlott! Ha még is rendelnéd, előtte nem árt telefonálni, és meg tudjuk mondani az adott deszka állapotát, valamint hogy jó lehet e számodra! Megvételre csak a technikai szempontból kifogástalan állapotúakat kínáljuk! Az összes snowboard vaxolva, élezve, sima talppal kerül eladásra, tehát használatra kész!

 

Mire figyeljünk snowboard deszka vásárlásakor? Hogyan válasszunk snowboard lapot? Itt választ kapsz pontról pontra.

Méretválasztás

Snowboard  méret választásnál nincsen általános szabály mi a legjobb. Figyelembe kell venni adottságainkat, magasságunk, súlyunk. Ezen kívül befolyásolja még tudásunk, hogy milyen fajta pályán használjuk a legtöbbet, milyen típusú deszkát akarunk venni. Alapvetően a megfelelő méret a vállunk és fejünk teteje közé esik. Ebben a tartományban lehet ingadozni, a rövidebb és hosszabb deszkáknak is megvan az előnyük. Ha kezdők vagyunk célszerű rövidebb, magasságunk mínusz 30-35cm deszkát választani. Ha haladóbbak vagyunk, vagy szűz havazásra keresünk, vagy nehezebbek vagyunk magasságunkhoz képes érdemes picit hosszabb deszkát választani, magasság mínusz 25cm. Rocker, mindkét végén felhajlított deszkából szintén érdemes hosszabbat választani (-25cm).

snowboard sizing

Snowboard deszka profilok

Nagyon sokféle deszka közül lehet választani, és nagyon nehéz kitalálni, hogy mi fog a legjobban megfelelni a stílusodnak. Az alábbiakban bemutatunk egy bontást, amely segít eldönteni, hogy milyen típusú lapra lehet szükséged. Érdemes minél több fajta deszkát kipróbálni, hogy melyik illik legjobban a csúszási szokásaidhoz. A deszka formája és a hóval való érintkezés típusa nagy hatással lesz a csúszkálásodra.

 

A deszka profilja végig homorú camber ív, ami inkább a jobb éltartást és a nagyobb tempót segíti.


S nem rocker, se nem camber, hanem a kettő között teljesen sima (flat) az alakja. Ez a kialakítás az arany középút a két ellentétes forma között. Mindkettő legjobb tulajdonságait ötvözi. Nem kell feláldoznunk a stabilitást a játékosságért. Egyenes él vezetésével remekül lehet karvingolni, vagy elpattintani egy olliet.


A két láb között teljesen lapos (Flat) a deszka a kötéseknél pedig rocker felhajlítás található. Ez az egyedi kombináció megfelelő fordulékonyságot biztosít, de mégis irányítható marad nagyobb sebességnél és nehezebb terepen.


A két kötés közti rész „v-rocker” formájú, tehát a deszka alja egy ponton ér le, így játékos, könnyen forgatható. Puhábbnak érezzük, mint az ugyan ilyen anyag szerkezetű, keménységű camber deszkákat. Így könnyebb vele kanyarodni, hatékonyabban úszik fel mély hóban, valamint kevésbé akadhat le az éle a deszkának, megelőzve a “leélezésből” fakadó eséseket.


Fő karakterisztikája a camber-re hasonlít, de itt külön mindkét kötés alatt van egy-egy homorú zóna. Ennek megfelelően adott az erős és precíz éltartás de a középső rocker miatt van némi játékosság, remek pop-ot ad és van egy kis felúszása is. Kiváló agresszívabb ridereknek.


A két kötés közti rész v-rocker formájú, tehát a deszka alja egy ponton ér le, így játékos, könnyen forgatható. A talpunk alatti homorú camber növeli az irányíthatóságot, precízebb él tartást eredményez nagyobb tempó mellett is, könnyíti a felugratást (ollie). Összességében rocker domináns, így könnyebb vele kanyarodni, hatékonyabban úszik fel mély hóban, valamint kevésbé akadhat le az éle a deszkának, megelőzve a “leélezésből” fakadó eséseket.


’Backseat’ vagy másnéven ’Powder Camber’ egy irányított (Directional) profil, azaz a deszkának az elején van egy nagyobb rocker és a hátulján egy camber rész. Ez a forma leginkább a szűzhóban és freerideozás során a legelőnyösebb, könnyel úszik fel és a hátsó homorú rész miatt jól irányítható marad, nagyobb tempónál is.


Az eleje és vége erős felhajlítást kapott, közte camber. Úgy növeli a freestyle teljesítményt, hogy közben játékos marad az eleje, stabil a camber közepe. Pontos élről élre váltással száguldhatsz lefelé, miközben óriási olliet pattintasz egy röpke pillanat alatt.

 

 

Szimmetrikus vagy Aszimmetrikus profilok

True Twin – Azért hívják „ikernek”, mert az alsó fele (farka) és a felső fele (orra) egymás tükörképe, és a hajlás mindkét végén pontosan megegyezik. Az orr és a farok azonos alakú, hajlékonyságú és ugyanolyan camber vagy rocker profilú. Ugyanúgy csúszhatsz akár a jobb (goofy), akár a bal lábaddal előre (regular). Az true twin deszkáknak a csavar kiosztása is szimmetrikus (centered stance), így a kötéseket úgyan olyan távolságra tudod felrakni. Összefoglalva tehát a deszkán minden szimmetrikus. A legnagyobb változatosságot ez a forma nyújtja, amíg nincs kialakult stílusod, és nem is tudod akarsz e mindkét irányba tanulni érdemes ilyet választani. 

Assymetrical Twin – Az aszimmetrikus twin az elejét és végét tekintve szimmetrikus mindenben, akár egy twin deszka. Hosszanti irányban van különbség a sarok és lábujj él oldalának kiképzése között. Más a deszka keménysége és néha az oldal vonala (sidecut), rádiusza is. Célja hogy a szimmetrikus kötés felhelyezést és mindkét irányba való csúszást kényelmesebbé tegye (15 elülső -15 hátsó vagy 12 -12 stb.). Ebből adódóan csak true twin deszkáknál alkalmazzák ezt a fajta aszimmetriát. 

Directional Twin – Az irányított twin úgy néz ki, mint egy twin, de általában van benne egy,  vagy több olyan dolog, amely nem szimmetrikus. Viszont mivel a legtöbb ember aki mindkét irányba megy, azért az erősebbik lába felé többet megy 60 – 70% -ban, ezért ez a profil sok mindenkinek jól passzol. Az oldalak közti különbség minimálisan befolyásolja a másik irányba (switch) való csúszást, inkább az eredeti irány csúszását javítja tovább. 

Íme néhány példa: A farok hajlékonyabb lehet, mint az orr. Lehet gyárilag hátrább helyezett csavarkiosztás a kötésekhez (stance back). A camber/rocker profil az orrán eltérhet a faroktól. A deszka orra kissé magasabb, hosszabb lehet, mint a farok, hogy a porhóban könnyebben ússzon, ez a leggyakoribb különbség. Lehet ezek közül egy, vagy bármilyen kombinációja ezeknek, vagy a fenti tulajdonságok mindegyike.
Amikor direction twin-t látsz, olvasd el nagyon figyelmesen a leírást, hogy megértsd, mitől nem teljesen szimmetrikus.

Directional – Az irányított deszkák farok / orrszélessége megegyezik, de általában nagyon észrevehető különbség van az alakjuk és a hosszukban. Az oldalsó ív is más és sokkal inkább kedvez az egy irányú csúszásnak (progressiv radius), mint a másik irányba (switch). Lehet velük switchben csúszni, egy – egy trükk erejéig, de folyamatosan nem túl jó. Ha tudod hogy egy irányba csúszol csak, akkor ilyet érdemes választani, mivel teljesen egy irányra van hangolva, így kényelmesebb, stabilabb csúszást biztosít mint egy twin deszka.

Tapered Directional – olyan, mint a directional, de farka szélesebb, mint az orr. Szinte minden más a csúcsán és a végén. A testtartás általában hátrébb van állítva, az orr sokkal nagyobb, mint a farok, a camber zóna is csúsztatva van. Rádiusza progresszív, kör helyett inkább tojás alakú. Ezzel tényleg csak egy irányba jó menni, de abba a lehető legjobb tulajdonságokat nyújtja. A freeride, “szörfös” deszkák általában ilyenek.

Normál vagy Wide deszkára van e szükségem?

Ez a bakancsod és a deszka szélességétől függ. Általánosságban 25-30mm-nél nem szabad jobban kilógnia a bakancs elejének vagy végének. Ha 44 (290) vagy nagyobb a bakancsod akkor nem árt ezt ellenőrizni vétel előtt. A kilógás attól is függ, milyen szögre állítod a 2 kötést. Ilyen cipőméretnél 255mm+ szélességű deszkára, vagy Wide modellre van szükség ami 260-265mm széles.

Milyen szélesre és milyen szögre állítsam a snowboard kötéseket? Milyen legyen a stance ?

Minden deszkánál van egy tartomány, ami között tudod variálni a kötések távolságát. Márkánként eltérő, de a legtöbb esetben a csavar kiosztás, insertek elhelyezkedése szabja meg. De páldául a Burton márkánál a channeles deszkáknál a beépített sín segítségével állítható.  Ez a stance adat. A kötések szöge pedig tetszőlegesen állítható. Alapvetően a jó beállítást ki kell tapasztalni, egyén és csúszási stílus függő. De azért van pár szempont, ami alapján ki lehet indulni. A padlótól a térded közepéig mért távolság az úgynevezett “natural stance” (továbbiakban NS) az a pozíció ami a legkényelmesebb neked, a legkevésbé terheli ízületeid. 

Ha még kezdő vagy, vagy legalább is nincs kialakult stílusod, azt sem tudod akarod e két irányba használni a deszkát, akkor érdemes egy közepes, általános beállítással kezdeni. A csavar kiosztásnál a közép pontokra kell felrakni a kötéseket, van ahol jelölve is van a közép beállítás a deszkán. Mind két irányba 10-18 fok közti szögre állítani a kötést. Majd érdemes néha átállítani, megnézni hogy úgy jobb lesz e. 

Caving Stance – Ha egy irányba, az erősebbik lábad előre téve csúszol carving stílusban és már haladónak mondhatod magad, akkor a natural stance távolság fog neked kelleni, az első kötést pedig min 15 de akár 30 fokos szögre is állíthatod, a hátsót pedig min. nullára vagy 15 fokra a haladási irány felé. 

All mountain stance – Ez egy általános egy irányba haladós pozíció. A NS -nél kicsit szélesebb állás (+2m). Az első kötést 15 -25 fok közé, a hátsót -5 +5 közé állítod. 

Freestyle stance – Ha mindkét irányba használod a deszkát, parkozol, nem teszel különbséget a lábaid között. Itt általában a legszélesebb stance fog működni 5 – 18 fokos beállítással mindkét kötés esetében.