Szervizelés

A lécek szervizelése , karbantartása elengedhetetlen feladat a következő szezon síelése előtt. A megélezett, vaxolt léccel egyrészt sokkal élvezetesebben csúszkálhatunk, másrészt felszerelésünk élettartamát is meghosszabbítjuk.

Mikor érdemes szervizelni a sílécet, snowboardot?

 • Szezon végén vagy az első csúszás előtt a következő szezonban.
 • 4-5 nap használat után.
 • Évente 1 szer, ha nem volt használva, akkor is érdemes köves csiszolóval felfrissíteni a léc talpát, megújítani a talp struktúráját hogy megfelelő hatásfokkal működjön a síléc / deszka. (Flatre csiszolás)

Szervizünkben olcsón, szakszerűen megjavítjuk, karban tartjuk sílécedet modern, 2019-ben teljes egészében megújult gépparkunk segítségével. Mivel szerviz hátterünk Hatvanban működik, a budapesti üzletben leadott felszerelések szervizelésére számítsál 3-4 napot!

Szerviz díjak

Síléc és Snowboard FELNŐTT

Teljes szerviz: 4000 Ft
A leggyakoribb szükséges szervizelés, ha enyhén karcos csak a talp.

 • Szalagos elő talp csiszolás, köves csiszolóval a talp struktúra létrehozása. (talp felfrissítése)
 • Alsó (89°) és oldalsó (89°) kantni szögre élezése és tuningolása kerámia korongos technológiával.
 • Meleg gépi talp waxolás.
 • Gépi kefével talp polírozás.

Teljes szerviz talp feltöltéssel: 5000 ft
Ha mély vájatok vannak a léc talpán, a teljes szerviz előtt feltöltjük talp azonos anyaggal.

 • Szalagos elő talp csiszolás
 • Talpjavítás/feltöltés.
 • Majd jöhet a teljes szerviznél leírt folyamat.

Csak Waxolás és polírozás: 2000 Ft
Ha csak pár napot volt használva a felszerelés, a wax lekopott de a talpa, éle még jó.

 • Meleg gépi waxolás.
 • Gépi kefével polírozás.

Csak talp csiszolás: 2500 Ft
Ezt akkor kérd ha magad akarod élezni és waxolni utána.

 • Szalagos elő talp csiszolás, köves csiszolóval a talp struktúra létrehozása (talp felfrissítése), alsó kantni 90°-ra állítása. Flatre csiszolás.

Csak élezés: 3000 Ft

 • Szalagos elő talp csiszolás, köves csiszolóval a talp struktúra létrehozása (talp felfrissítése), alsó kantni 90°-ra állítása.
 • Alsó (89°) és oldalsó (89°) kantni szögre élezése és tuningolása kerámia korongos technológiával.

Vastag rozsda eltávolítása az élekről: 1500 Ft
Ha rég nem volt használva a felszerelés és vastag rozsda réteg alakult az éleken ki. Szerencsére ritkán van rá szükség, nagyon eszi a csiszoló szalagokat.

 • Rozsda eltávolítása csiszoló szalagos élező géppel, még mielőtt bármi más munkafolyamatot megkezdhetnénk.

Kötés (át) szerelés: 2500 Ft

Kötés beállítás fúrás nélkül: ingyenes

GYEREK SÍLÉC 125cm-ig

Teljes szerviz: 3000 Ft
Teljes szerviz+talpfeltöltés: 4000 Ft
Csak wax: 1500 Ft
Csak élezés: 1500 Ft

Köves és szalagos talpcsiszoló gépünk.

Köves talpcsiszolás

Kiegyenesíti a léc talpát, egy szintbe hozza a kantnival. A régi kiszáradt felső réteget eltűnteti, új struktúrát ad a talpnak. Így az sokkal jobban veszi fel a waxot, ami sokkal tovább megmarad rajta. A struktúrált talp biztosítja a legoptimálisabb csúszási tulajdonságokat, hogy minél élvezetesebb legyen a síelés. 90°-ra állítja az alsó kantni szögét, utána lehet precízen a kívánt 0,5-1°-ra élezni.

Mikor van szükség a köves talpcsiszolásra?

Amikor a síléc teljesítménye romlik, általában két dolog történhetett. Előfordulhat, hogy a sílécnek csak egy egyszerű oldalsó kantni él élezésre van szüksége. Vagy ha a síléc talp anyaga és az élek nincsenek egy síkban, akkor laposra kell csiszolni a talpat, hogy újra egy szintben legyenek. Valamint újra kell struktúrálni a talp felületét.

Amikor egy új vagy frissen szervizelt tudásodnak és súlyodnak megfelelő léccel kezdesz csúszni, az tökéletes teljesítményt nyújt. Könnyedén vált élről élre, stabilan tart a kemény havas pálya szakaszokon, akadás mentesen siklik a kívánt irányba. Viszont ahogy használod napról napra, óriási erőhatásoknak van kitéve a sok kanyarodás és meghajlítás álltal. Ezért a talp szöge elkezd emelkedni a lapos alap állapottól eltérően. A közepén megmarad, a két széléről kopik az anyag. Sarkítva fogalmazva domborúvá kezd válni a teljesen lapos állapothoz képest. Valamint a kantnikkal sem lesz egy szintben.

Ezt a lassú kopást nehéz észlelni, szemmel nem igazán látható, de íme néhány jele annak, hogy köves csiszolásra van szükséged:

 • Egyre gyakoribb leélezések, le akadások, furán félre menő vagy leragadó lécek. (megemelkedett talpszög)
 • Amikor a síléc talpa elhajlott, konkáv, konvex vagy az él magasabb.
 • Égett, szürke, kiszáradt talp részek a kötés alatt két oldalon.
 • A sílécek nem tartanak jól jeges körülmények között, még akkor is, ha az élek borotva élesek.
 • Nem lehet a waxot egyenletesen eloszlatni a teljes talp részen.
 • Nagyobb meló élről élre rakni

Miért van szükség struktúrált talp szerkezetre?

A struktúrák a köves csiszoló által létre hozott barázdák. A síléc és a hó közötti súrlódás csökkentésére szolgálnak. Az alacsonyabb súrlódás nagyobb sebességet jelent. A súrlódás hőt termel, ami elég ahhoz, hogy megolvassza a havat, ami ismét egy nagyon vékony vízréteget képez a sí és a pálya között. Ez a vízfólia egyre vastagabbá válik a léc végén, és a hőmérséklet is magasabb, mint az elején. A lényeg az, hogy el kell távolítani ezt a vizet a léc és a hó közül, így nincs lassulás.

 

Kerámiakorongos kantni finomhangoló és tuningoló gépünk.

Síléc élezés, tuningolás, finomhangolás

Sokszor kérdezik tőlünk, hogy hogyan élezzük a síléceinket. Miért van az, hogy a más szerviznél éleztetett vagy bérelt lécek túl élesek, leakadnak és nehéz velük síelni? Nyugodj meg, nem te felejtettél el síelni, a válasz az élezésben rejlik.

A síléc megfelelő élezésén nagyon sok múlik, lényegében meghatározza, hogy mennyire lesz élvezetes a vele való csúszás. A modern sílécek geometriai fejlődésével együtt az él tuningolás is fejlődött évről évre. A régi hosszú, egyenes, camber léceket felváltották a vegyes profilú, carving lécek rocker/camber fel és lefelé hajlással, változó oldal szélességgel. A mai lécek élezése sokkal kifinomultabb eljárásokat, modern gépeket kíván.

Szervizeléskor a végső köves struktúrás talpcsiszolás után, a talp tökéletesen sima lesz, az élek 90° -os szöget zárnak be. Ha ebben a formában kezdenénk használni, a síléc a vegyes oldalformájának és rocker felhajlításának köszönhetően hajlamos lenne letapadni, félre menni, olykor kezelhetetlenné válni. Ez elsősorban azért van, mert az élek túl élesek a sí elülső érintkezési pontjai közelében. Az olyan sí, ami túl éles a csúcs közelében vagy a rocker zónában, élre döntéskor azonnal beleharap a pályába és a hírtelen a saját ívén visz minket. Ilyenkor úgy érezhetjük, hogy a léc éle leakad, ami eséshez vagy irányíthatatlansághoz vezet. A túl élesnek érződő farok rész pedig úgy tűnhet, hogy nem akar elengedni minket a kanyarból. Ezen negatív tulajdonságok miatt olyan mintha a síléc irányítana minket és nem fordítva. Minél kevésbé gyakorlott síelők vagyunk, annál kellemetlenebb ez az érzés.

Ennek orvoslásához megfelelő élezés, majd él finomhangolás szükséges. Elsőnek az alsó és oldalsó él is kap egy szalagos előcsiszolást, majd egy speciális robotgép kerámia korongok segítségével létre hozza a kívánt fokú, tükörsima él szerkezetet.

Régebben a síléc alsó éléhez nem feltétlenül kellett hozzá nyúlni, napjainkban ez már elengedhetetlen. Az alsó él szögbe vágásához modern szerviz gépekre van szükség, ilyennel sajnos nem minden szerviz rendelkezik.

Az alsó élt általában 89°-ra élezzük, tehát 1°-ot veszünk el belőle. Ez egy közepes, általánosságban jól használható érték. Kérésre ettől eltérő fokra is tudunk élezni. A legkevesebb a 0,5°-os élezés, ennek általában a slalom, grand slalom léceknél van értelme, ahol minél precízebb és stabilabb éltartásra van szükség a jeges, keményhavas pályán. A legnagyobb érték a 2° elvétele (88°-ra élezés), itt nagyon játékos lesz a síléc vagy deszka. Ezt freestyle stílushoz ajánljuk, ha pörögsz-forogsz, elemekre mész a deszkával vagy twin tip síléccel.

Az oldal éleket 89-88°-ra szoktuk élezni, attól függően hogy kezdő vagy keményebb haladó lécről van e szó. Minél több fokot veszünk el az oldal élből, annál masszívabb él tartást kapunk, viszont kevésbé lesz játékos a lécünk. Valamint az él élettartama is jobban csökken, hamarabb vékonyodik. A maximális 4°-nál többet nem ajánlott elvenni az élből. Az ennyire vékonyra élezett él sokáig ki se tart, hamar kellene újra élezni. A versenyzők naponta, de akár pár óránként is élezik a lécüket.

Érdemes egy úgynevezett gyémántkövet magunkkal vinni a síelésre, és ha túl élesnek érezzük lécünket, a pálya meg nem indokolja, hogy annyira éles legyen – pl. friss havas és nem keményre fagyott vagy jeges – akkor a léc rocker zónájánál vagy a legszélesebb pontjain kívül farok és csőr rész végénél húzunk párat a kővel és már el is vettük a nem kívánt élességet. Ez a gyémántkő sok síboltban kapaható.

Wax és polírozó gépünk Csiszoló szalagos alsó/oldalsó kantniélező gépünk