Sícipő Hőformázás

Sícipő lábra formálás, alakítás, sütés

Korábban nálunk vásárolt sí cipő vagy snowboard cipő esetén 3000 Ft

Nem nálunk vásárolt sí cipő vagy snowboard cipő esetén 5000 Ft

Mikor érdemes a sícipő vagy snowboard bakancs lábra sütését kérni ?

Leginkább akkor, ha már kipróbáltad, csúsztál benne a pályán és kiderült, hogy nyom, szorít, dörzsöl, zsibbaszt valahol. Ebben az esetben meg tudod mondani, hogy a lábad melyik részén van a probléma, ami sokat segít az alakítási folyamat közben. A vásárlásnál egyből vagy kipróbálás után, ha kényelmes a cipő, nincs értelme lábra alakítani.

Ha sok probléma volt a cipővel, akkor nem biztos hogy hatékony lesz a lábra alakítás, az eljárás pár mm –t tud tágítani a külső műanyagon, de nagy csodát azért nem kell tőle várni. Szűkülni nem fog.

Alapvetően fontos hogy olyan sí vagy snowboard bakancsot találjunk, ami a boltban való felpróbáláskor a lehető legkényelmesebb és legjobban tartja a lábunkat. Ez csak úgy érhető el, ha minél több féle márkát, azon belül típust felpróbálunk és összehasonlítunk. Nálunk márkafüggetlen boltként átlagosan kb. 20 különböző cipőt tudsz összehasonlítani a méretedben bármikor, ha bejössz.

A jó sícipő megtalálása emberenként nagyon eltérő, van, aki gyorsan, az első fél óra alatt megtalálja, majd használat után is tökéletesen kényelmes neki, van, aki viszont sok cipőt kipróbál, mire megtalálja az igazit.

A sütős lábra formálás mellett vannak még egyéb drasztikusabb lábra alakító eljárások is, amikor a cipő héjt nagyobb mértékben tágítják, zsugorítják adott pontokon, de a tapasztalatunk az, hogy ha kényelmetlen a cipő ez sem szokott segíteni. Ilyen eljárásokra, vagy egyéni lábra készített cipőkre csak akkor szabad költeni, ha már sok cipőt kipróbáltál és mindegyik kényelmetlen volt. Azért az vásárlók 95 % – a meg tudja találni a megfelelő, alakítást nem igénylő cipőt, ha elegendő választékból próbál. 

Tényleg olyan nehéz megfelelő sícipőt találni ?

Röviden, nem! A cipő belső bélése magától is idomul a lábadra, ha rajtad van. Ha a lábunkhoz passzoló megfelelő modellt választottunk, az esetek döntő többségében nem lesz vele gond. Sok leírás van az interneten, arról, hogy mennyire nehéz megtalálni a megfelelő sícipőt, és hogy mennyiféle hi tech alakítási eljárásra van szükség. A tapasztalatunk sok – sok eladás és kölcsönzés alapján bőven pozitív, annyira nem ördöngős folyamat jó cipőt találni. Illetve az se mindegy, hogy szezononként átlag 10 – 15 napot csúszunk, vagy szezon bérletünk van, amikor más az elvárás a sícipővel szemben. Persze az hogy kényelmes legyen és ne nyomjon, törjön, zsibasszon, az elengedhetetlen.

Mely sícipők formázhatók lábra ?

Azok a cipő süthetők lábra, amik az erre alkalmas, speciális műanyagból készültek. Mindegyik márkánál meg vannak az ilyen modellek, más – más fantázia néven. Alább láthatod, hogy melyik márkánál, milyen feliratot kell keresned, hogy megtudd lehet e lábra alakítani.

Atomic Memory Fit, Dalbello Y Fit, Head Form Fit, K2 Fit Logix, Fischer Vacuum Fit, Nordica Infra Red,

 Salomon Custom Shell, Custom Fit 3D Liner,  Seamless 3D Liner

Hányszor lehet egy sí cipőt lábra formázni ?

Alapvetően sokszor, 50 -100 szor is formázható egy cipő a gyártói leírások alapján, szóval használtan vett cipőnél is jól működik az eljárás, ha nem túl régi modell. De azért a gyakorlatban 5 – 10 alkalomnál többször nem érdemes, és főleg a síbakancs kezdeti „fiatal” korában működik hatékonyan. 10+ éves cipőknél nincs sok értelme.

Snowboard cipőt is lehet lábra alakítani ?

Snowboard cipők esetében, jellegéből adódóan, mivel nem műanyag a külső szerkezete, ezért csak a belső bélését lehet lábra alakítani hő hatására.

Hogy zajlik a sícipő lábra alakítás folyamata ?

Egy speciális, erre a célra készült sütőbe rakjuk a külső héjt, majd márkánkét és típusonként eltérő hőfokon és ideig felmelegítjük azt.

Ha tudja a vásárló, hogy mely pontokon nyom a cipő, oda úgynevezett „memory fitt pads” öntapadós eltartó betéteket rakunk a lábára, hogy plusz hely alakuljon ki az adott ponton. Ezért fontos hogy kipróbálás után alakítsuk lábra a cipő, ha kényelmetlen volt.

Ezt követően a bélést visszatéve, becsatolva benne kell állni 5 percet. A külső héj felmelegíti a belső bélést is, így teljes lesz a lábhoz igazodás. Majd hűtőzselét rakunk rá a gyorsabb lehűlés érdekében.  A teljes eljárás kb. fél órát vesz igénybe.

Lehet e sícipőt snowboard cipőt házilag, otthon lábra formálni, alakítani ?

Természetesen igen, mikrohullámú vagy normál sütő segítségével. Az eljárásokról számos videó található az interneten.